Google: a keresési eredmények mesterséges rangsorolása jogszerű

MTI Sajtóadatbank, 2013. január 5. 10:21

Megszüntette a Google elleni, csaknem két éve tartó vizsgálatot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mert arra a megállapításra jutott, hogy a cég a keresési eredmények rangsorolásával nem sértette meg sem a trösztellenes, sem a verseny korlátozását tiltó szabályokat - közölték pénteken az amerikai napilapok.

Az FTC a 19 hónapig tartó vizsgálat nyomán megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy tisztességtelen keresésmanipulálás miatt eljárást indítsanak a cég ellen. Az Egyesült Államokban az internetes keresések 70 százalékát a Google segítségével végzik, de cég keresőszolgáltatása világviszonylatban is a legnépszerűbb .

A vetélytársak, köztük a Microsoft, azt kifogásolták, hogy feltételezésük szerint a Google keresőmotorjainak algoritmusa prioritást biztosít a cég saját szolgáltatásainak. Az FTC öt biztosa egyhangú szavazással hozta meg döntését. Lapkommentárok szerint a Google ezután tovább erősítheti dominanciáját az interneten a konkurenseivel szemben, de a cég által bevezetett innovációk hasznosak lehetnek a fogyasztók számára a keresésükre beérkező gyorsabb, jobb és értékesebb válaszok révén.

A Google ugyanakkor önként - de jogilag nem kötelező érvénnyel - vállalta, hirdetési rendszerét használók számára megkönnyíti, hogy a hirdetési felületén beállított kampányokat exportálják. Így a Google hirdetési rendszerében, az AdWords-ben beállított online hirdetési kampány beállításait a hirdetők könnyen át tudják vinni más reklámozói plaftormra. A cég abba is beleegyezett, hogy megoldást talál azokra a kifogásokra, amelyek szerint visszaél azokkal a mobilkészülékes szabadalmakkal, amelyekre a Motorola Mobility megvásárlásával tett szert.

A vetélytársak most a Google ellen az Európai Unió által folytatott, hasonló vizsgálatban bíznak. Michael Jenningsnek, az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki bejelentése szerint az FTC döntése nem befolyásolja az európai eljárást.

A Google tavaly júliusban ismertette a bizottsággal nem hivatalos megállapodási javaslatát. Az EU "kormánya" december 18-án egyhónapos határidőt szabott a cégnek, hogy kidolgozza a rendezésre vonatkozó. Ha a Google nem orvosolja a panaszokat és elmarasztalják, akkor akár a bevételének 10 százalékát jelentő - mintegy 4 milliárd dolláros - bírság kifizetésére is kötelezhetik.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új trendek a digitális dolgozói képzésekben

A cégek felgyorsult digitális átállása magával hozta az online dolgozói képzések széles skáláját. Ahhoz azonban, hogy ezek hatékonyak legyenek, tisztában kell lenni a különféle módszerek sajátosságaival, korlátaival és lehetőségeivel is. Az eltérő technikák kombinálására ad lehetőséget a blended learning, azaz kombinált tanulás, ami a különböző módszerek eltérő előnyeit ötvözi, míg a mikrotanulás a tananyag könnyebb, a Z generáció digitális igényeihez is passzoló elsajátítását segíti – tájékoztatott a K&H HR vezetője.

2021. május 15. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35