Futballozó és táncoló robotok versenyeznek áprilisban Nyíregyházán

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 10:03

Három kategóriában - futball, tánc és menekítés - mérhetik össze tudásukat a legügyesebb robotok és készítőik az április 13-án megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) Nyíregyházán; a minősítőversenyre február 18-ig várják a csapatok, iskolák és a szakkörök nevezését.

A MIRK-et immár hetedik alkalommal rendezi meg a Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete.
 

A hazai versenyek elindításával az volt a cél, hogy Magyarország is csatlakozzon a fejlett országokban már több mint tizenhat éve zajló, nemzeti és nemzetközi versenyeket és szimpóziumokat szervező RoboCup kutatási-oktatási projekthez - közölte Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCupJunior nemzeti képviselője szerdán az MTI-vel.
 

A RoboCup lényege, hogy a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtania a robotnak. A hazai minősítőversenyen kvótát szerző, 10 és 19 év közötti diákokból összeálló csapatok június 24. és június 30. között a hollandiai Eindhovenben megrendezendő RoboCupJunior 2013 világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.
 

A világversenyen azok vehetnek részt, akiket a nemzeti minősítőverseny zsűrije megfeleltnek nyilvánít - tette hozzá Simon Béláné. Az induló csapatok robotjai három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban és az úgynevezett menekítésben, amelynek során a korosztály szerint besorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.
 

A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon, legutóbb a 2011-es isztambuli világversenyen szerepeltek sikeresen. A 400 csapat közül a Nyíregyházi Főiskola Tehetséggondozó Szakkörének Hungarobot csapata a futball-liga selejtező mérkőzései után bekerült a döntő fordulóba, ahol a harmadik helyezésért játszott mérkőzésen a kínai csapattól kapott ki. Az eddigi legjobb eredményt a magyarok 2009-ben Grazban nyújtották, ahol két első, valamint egy harmadik helyezést értek el menekítő, táncoló és futballozó robotokkal.
 

Simon Béláné az idei esélyekről elmondta: reményeik szerint Hollandiában erős mezőny lesz, a magyar csapatok a 10-14 éves korosztály menekítő ligájában szeretnének első tízbe bekerülni, a 14 év felettiek korosztályában pedig a döntőbe jutással lennének megelégedve. A nyíregyházi főiskolások már a felnőtt kategóriát célozták meg az úgynevezett NAO humanoid robotok futballmérkőztetésével.
 

A világversenyeken megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók tanulmányaik során felvett tantárgyakban hasznosíthatják.
 

A hazai minősítő versenyre nevezni kívánó csapatok a MIRK honlapján (http://pingvin.nyf.hu/robojun/) jelezhetik részvételi szándékukat február 18-ig.

Kulcsszavak: verseny tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53