Jön a tabletkorszak?

Czipperer Dia, 2013. március 7. 14:09

Egyre többen rendelkeznek táblagépekkel, a második negyedév elejére 300 ezer tablettulajdonos is lehet a KutatóCentrum szerint. A Tablet Report felmérésből az is kiderül, mire használják leginkább a masinát

A táblagépeket egyértelműen nem a tini korosztály használja – ezt a KutatóCentrum Tablet Report felmérése is alátámasztja, ugyanis leggyakrabban a 25-44 közötti korosztály, és ezen belül is a magasabb státuszúak rendelkeznek ilyen eszközzel. A 2012 harmadik negyedéves eredményeiből az is kerül, hogy főleg férfiak használják.

 
Úgy tűnik, a táblagépek népszerűbbek az e-book olvasóknál. A 18-54 év közötti korosztály 5%-ának van táblagépe, és csupán 3%-nak van e-book olvasója. Ez talán nem is meglepő, hiszen az előbbin szintén lehet e-könyveket olvasni. A felmérés egyébként rá is mutat arra, hogy a többség olvasásra használja készülékét.
 
A tableteket leginkább e-mailek, hírek olvasására, valamint információkeresésre használjuk, de nem ritka az elektronikus könyvek olvasása, a filmnézés, vagy a játék sem. Kevésbé jellemző viszont a film- vagy zeneletöltés, a dokumentumok szerkesztése, illetve a chatelés” – mondta Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.
 
Barcza Enikő szerint, ha a vásárlási terveket is figyelembe vesszük, akkor a második negyedévre megduplázódhat a táblagépek és a e-book olvasók száma. Bár a növekedési ütem igen gyors, azért ott még nem tartunk, hogy a laptop helyét és szerepét is átvegyék. Az adatok is ezt igazolják: míg a notebookkal rendelkezők háromnegyede kapcsolja be minden nap készülékét, addig a táblagépek tulajdonosainak kevesebb, mint fele (46%-a). 
 
Eltérő felhasználó szokások
 
A használati szokások tekintetében azonban egyértelműen látszik, hogy a táblagépek újabb szintre emelik a mobilitást. A laptopokat inkább otthonunkban használjuk, és hordozhatóságát itt élvezzük, addig a tableteket bár otthon is használjuk, gyakrabban vesszük elő utazás közben is (38%).
 
A napszakokat tekintve pedig inkább a munkaidő utáni, nyugodtabb időszak jellemző, ami Dén Mátyás András, a Táblamagazin.hu-t üzemeltető Opinion Leaders Kft. Ügyvezetője szerint a „hirdetések befogadására alkalmasabb környezetet biztosít”.
 
 Inkább kikapcsolódásra, pihenés közben használjuk
 
Számít az ár
 
A legnépszerűbb márkák között az Apple és a Samsung szerepel – ezeket főként azok keresik, akik nem rendelkeznek ilyen készülékkel, és főként a karácsonyi időszakban nő meg a kereslet irántuk. A táblagéppel rendelkezők körében főként az alacsonyabb árkategóriájú gépek dominálnak.
 
Ezt igazolják a több mint 10 éves múltra visszatekintő Depo.hu ár-összehasonlító oldal tapasztalatai is. „Tavaly folyamatosan nőtt az érdeklődés a tabletek iránt, a karácsonyi időszakban pedig nagyjából minden tizedik látogatónk ezt az eszközt kereste. A tábla PC-k között egyértelműen az olcsóbb modellek voltak a legnépszerűbbek, a lista élén egyébként hónapokon át egy már 20 ezer forintért megvásárolható modell szerepelt” – mondta Szabari László, a Depo.hu vezetője.
 
Új korszak kezdete?
 
És bár az adatokból láthattuk, hogy nő a kereslet irántuk – igaz, egyelőre még csak egy bizonyos szegmens használja –, a PC-ket, és főként a notebookokat nehéz kiütni a nyeregből. Tény, hogy az asztali PC-ket is sikerült lekörözniük a notebookoknak, így minden esély meg van rá, hogy néhány éven múlva létjosogsultsága lesz a „tabletkorszaknak”.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

A kvantumtechnológia áttörést hozhat a járműiparban és az orvostudományban is. A kvantumos jelenségek elsősorban az anyag legkisebb építőköveinek viselkedésében jelentkeznek. Ezek a parányi részecskék teljesen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a hétköznapi életben megszoktuk. A kvantumos jelenségekre épülő kvantumtechnológia forradalmi változásokat hozhat a környezetünk érzékelésében és az információfeldolgozásban. A Bosch jelenleg a kvantumtechnológián alapuló első termékeinek fejlesztésén dolgozik, melyek az orvosi és a mobilitási területeken lesznek alkalmazhatók.

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

Ikonikus sporteseményekből – mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok – idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket – nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem, bár őket a versenyszellem vagy a közösség érzése a legkevésbé sem érdekli. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, -események vagy a szurkolók voltak.

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

Június 10-én délután 3-kor kezdetét veszi a 2024. évi Startup Safari Budapest. A másfél napos rendezvény június 11-én is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Az esemény célja, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, inspirálja az új innovációkat és elősegítse a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínál a résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a legújabb technológiai fejlesztésekbe és üzleti trendekbe.

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

Mennyire „MI ready” egy-egy vállalkozás, vagyis az adott szervezet milyen mértékben áll készen a mesterséges intelligencia (MI) használatára – a System 32 IT Kft. legfrissebb piackutatása erre kereste a választ. Az online, hiánypótló, nem reprezentatív felmérést, 2024. áprilisában a BellResearch-csel karöltve készítette a cég. 

2024. június 3. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59