A jövő múltja

Kiállítás, konferencia, könyv…és Neumann János, vagyis „a marslakó lánya” Magyarországon

forrás: Prím Online, 2013. május 30. 15:51

Június 25-én lesz Szegeden a „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia, ahol az Informatika Történeti Kiállítást kiegészítve, a teljes informatika történeti anyagot nyilvánosságra hozzák, most először.

A földtörténet legrövidebb időszámítása az IT-eszközök fejlődésének néhány évtizede. Ennyi idő alatt lett a több tonnás gépszörnyetegből laptop, a lyukkártyából érintőképernyő és a telefonközpontból 4G. Ezt az elképesztő tempójú fejlődést és a máshol még nem látott Neumann-ereklyéket mutatja be a szegedi Informatika Történeti Kiállítás, amit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság talált ki és rakott össze.  A teljes anyagot 2013. június 25-én egy különleges, „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia keretében most először hozza nyilvánosságra.

 

A konferencia díszvendége Marina von Neumann Whitman közgazdász, volt washingtoni kormányzati tanácsadó, Neumann János lánya lesz, aki most másodszor jár Magyarországon. Előadásában többek között bemutatja - és a szünetekben dedikálja - „A marslakó lánya” című könyvét, amely a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról  szól. Arról, hogy miként éli meg egy zseni lánya apja elvárásait, és hogyan valósítja meg önmagát kiemelkedő gazdasági szakemberként.

 

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az előadók között van  Kroó Norbert, az akadémia volt alelnöke, Veres Zsolt, az IBM igazgatója, Kutor László, az Óbudai Egyetem docense, az NJSZT Informatika-történeti Fórumának elnöke, Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanára és az információs társadalom kutatója; valamint egy kerekasztal-beszélgetésen néhány meghatározó gazdasági makro-elemző: Szalay-Berzeviczy Attila, Sarkadi Szabó Kornél és Barcza György. Ők azt a témát járják körbe, hogy hogyan kezelhetők az IT-eszközök majdnem fénysebességű fejlődése miatti globális pánikreakciók, hogyan csökkenthető a hatásuk

 

A jövő múltja – konferencia és kiállítás – 2013. június 25. 10:00-16:00-ig, Szeged, Kálvária Sgt. 23. Regisztrálni ajovomultja.hu, illetve az njszt.hu oldalakon lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyenek a tipikus fesztiválozók – Te is közéjük tartozol?

Fejből tudod a fesztivál teljes menetrendjét? Tudod, hol lehet feltölteni a mobilod, esetleg te vagy az, aki mindig tudja, hol lehet a legjobbakat enni? A nyári fesztiválszezonnal megérkeztek azok a különleges és színes személyiségek is, akikkel ilyenkor együtt bulizunk, legyen szó a legnagyobb partiarcokról vagy a mindent (is) tudó rutinos fesztiválozókról, akik már 20 éve is az első sorban tomboltak. 

2024. július 13. 15:37

A Lenovo lett a PC piac legnagyobb nyertese 2024 első félévében

2024 első félévében a PC piac jelentős átalakuláson ment keresztül, amit a technológiai újítások és a globális gazdasági környezet egyaránt befolyásoltak.
A Lenovo, mint vezető asztali számítógép (PC) gyártó, kiemelkedő teljesítményt nyújtott ebben az időszakban és a piac legnagyobb nyertesévé vált – olvasható a gazdasagielet.hu-n

2024. július 13. 13:50

Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

2024. július 13. 12:08

Az LG és a ChargePoint közösen bővítik globális elektromosautó-töltőhálózatukat

Az LG Electronics (LG) a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot és végleges megállapodást írt alá az elektromos járművek (EV) kereskedelmi célú töltésére vonatkozóan az Egyesült Államokban a ChargePoint vállalattal, az EV-k hálózati töltési megoldásainak vezető szolgáltatójával. Az LG egyrészt arra számít, hogy az egyetértési nyilatkozat felgyorsíthatja az EV-töltési üzletág növekedését, másrészt további lendületet adhat a vállalat B2B tevékenységei bővülésének, illetve a társaság intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá történő átalakulását is támogatja.

2024. július 13. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01