100 napig a levegőben a Projekt Loon ballonjai [Videó]

Vértes Judit, 2015. április 20. 09:31

A Project Loon a Google nagyszabású kísérlete, melynek célja, hogy eljuttassák az internetet mindenkihez, magasan repülő ballonok segítségével. A projekt honlapján közzétett videó segítségével bepillanthatunk a kulisszák mögé. 

A Google Project Loon kísérletét 2013 júniusában jelentették be, az első sikeres próba 2014 júniusában volt, egy kis brazil faluba juttatták el az internetet a ballon segítségével. Ezután Új-Zélandon és Ausztráliában is tesztelték a szerkezeteket.

 

Míg a kezdetekben 3-4 napig tartott egy ballon elkészítése, ez most már mindössze néhány óra. Az első ballonok néhány órát, esetleg egy-két napot maradtak a levegőben, a most útjukra bocsájtott szerkezetek 100 napon keresztül működnek. Naponta akár egy tucat ballont is a levegőbe tudnak bocsájtani, az automata kilővő szerkezetnek köszönhetően.

 

A Google csapata távolról folyamatosan irányítja a gépek magasságát, melyek a légáramlatok segítségével mozognak. A ballonok az eddig kapcsolattal nem rendelkezők kétharmada számára teszi elérhetővé az Internetet.