Konferecia a digitális átállásról - év végére elkészül a kormányhatározat

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 24. 09:33
Év végére elkészíti a kormány a digitális átállásról szóló kormányhatározat tervezetét, 2007 első felére pedig várhatóan elkészül a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia is - erről Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója beszélt pénteken a Szabad Európa Központ konferenciáján.
A digitális átállás stratégiájáról szóló vitaanyag október 5-től már olvasható a MeH honlapján, ide várják az észrevételeket, amelyeket összegezve november-december végére kidolgozzák a kormányhatározat-tervezetet - mondta a MeH tanácsadója, aki Martonyi Jánosnak, a Szabad Európa Központ vezetőjének a felkérésére szólalt fel a konferencián.

A kormány a tartalomszabályozás kérdéseit az uniós irányelvekhez igazodva akarja kidolgozni, és önálló törvényben akarja szabályozni a közszolgálati médiumok működését - mondta Sarkady Ildikó.

A kormányhatározat részletesen meghatározza majd a jogszabályalkotási programot, amelynek eredményeképpen 2012 január 1-jén megszűnne Magyarországon az analóg, vagyis a földi frekvenciájú műsorszórás, és megtörténne a teljes digitális átállás.

Ez feszes program, de el vagyunk késve és be kell hozni a lemaradást - tette hozzá.

Barsiné Pataki Etelka, a Fidesz európai parlamenti képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a két földi sugárzású magyar kereskedelmi csatorna, szerződése szerint, 2012 júniusáig adhat műsort analóg módon. A politikus azt javasolta a kormánynak, hogy tegyen meg mindent a digitális átállás elhúzódása ellen.

Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja a médiapiacon tapasztalható monopóliumokról, a tulajdonosi összefonódásokról, a műsorterjesztési koncentrációról, a reklámbevételek arányáról beszélt. Súlyos problémának nevezte például, hogy a két országos kereskedelmi csatorna kb. 60 százalékos nézettség mellett a reklámpiac mintegy 90 százalékát uralja.

Minden felszólaló hangsúlyozta, hogy a digitális átállás, a tartalomszolgáltatás és az audiovizuális stratégia kérdéseiben nemzeti megállapodás szükséges.