611 millió dolláros veszteségről számolt be az AMD

Milkovits Gábor, 2007. április 21. 17:22
Az AMD hivatalos első negyedéves eredmény-beszámolójában 611 millió dolláros veszteségről számolt be, miközben bevételei 1,233 milliárdra rúgtak.
A veszteség egy részéért az ATI 113 millió dolláros felvásárlásához kapcsolódó költségek felelősek, azonban az igazán komoly negatív hatást a processzorok iránti kereslet csökkenése, illetve az egyre éleződő árverseny okozta. A társaság átlagos árrése mindössze 31% volt a vizsgált időszakban, szemben az előző negyedévi 40, illetve az egy évvel korábbi 59%-kal, ami igen jelentős mértékű csökkenés. A második legnagyobb processzorgyártó egy évvel ezelőtt 1,332 milliárd dolláros bevétel mellett 259 milliós, a tavalyi utolsó 3 hónapban pedig 1,773 milliárdos bevételhez 529 millió dolláros nyereséget ért el.

Ezeknek a számoknak az alapján elemzők a most közölt 1,233 milliárdnál mintegy 20%-kal több bevételre számítottak az idei első negyedévre, így némileg sokkolta a piacot az az egy héttel ezelőtti előzetes bejelentés, amely szerint a gyártó a várakozások alatti eredménnyel kalkulál. Emiatt az AMD idén 500 millió dollárral kívánja csökkenteni a fizikai eszközökre szánt tőkealapú kiadásokat, emellett pedig a tevékenységéhez nem közvetlenül kapcsolódó költségekből is le óhajt faragni, illetve a kulcsfontosságú állások kivételével a munkaerő-felvételt is befagyasztotta.