Megjelent az Explorer kritikus hibájának javítása

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 17. 21:21

A Microsoft gőzerővel dolgozott az elmúlt napokban a nemrég felfedezett és már a gyakorlatban is kihasznált kritikus sebezhetőség javításán, a javítófolt a még a mai napon, 17-én kibocsátásra került, telepítése több, mint ajánlott.

Mint arról beszámoltunk, a világ legelterjedtebb böngészőjében egy olyan hibát találtak, aminek a kihasználására készült kód már kikerült az internetre, és nem csak elméleti szinten fertőzhet, máris tízezerre rúg a megfertőzött oldalak száma. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy míg általában vagy a legújabb frissített verziók nem sérülékenyek, vagy a kevésbé használt régebbiek, most minden Explorer változat érintett.

A Microsoft miután tudomást szerzett a hibáról, azonnal elismerte, hogy a legutóbbi, a hónap második keddjén, vagyis nem is olyan rég frissített Internet Explorer 7 is sérülékeny, és a többi változat megvizsgálását, majd a mielőbbi javítás megírását ígérték. Mivel a hiba rendkívül súlyos, és a világ gépein nagyjából 80 százalékban használt böngészőt érinti, már akkor meglebegtették, hogy soron kívüli javítás kiadása lehet a dologból. Mivel az elmúlt napok vizsgálatai igazolták a félelmeket, a Microsoft nagyon gyorsan elkészítette az összes változat javítását, melyeknek letöltése minden Internet Explorer felhasználó számára erősen javallott. A telepítés leggyorsabb módja a Windows beépített automatikus frissítési szolgáltatásának (Microsoft Update) elindítása, és az utasítások követése. A KB960714 számú javítócsomag mérete 2,4 MB, így jellemzően 1 perc alatt letölthető.