Qwiki.com - az élményteli információ

Vértes Judit, 2011. február 12. 10:00

Doug Imbruce egy új weboldalt mutatott be a tavaly ősszel megrendezett és a Tech Crunch által sponzorált technológiai konferencián és versenyen: a Qwiki.com multimédiás enciklopédiát. Az oldal a tudomány és művészet ötvözete, összegyűjti az adott témában található szövegeket, képeket és videókat, és mindezt egy multimédiás prezentációban, filmben mutatja be. A versenyen a Qwiki elnyerte a fődíjat, és annyira megtetszett a Facebook illetve a YoTube társalapítóinak, Eduardo Saverinnek  és Jawed Karimnak, hogy idén januárban 8 millió dollárt fektettek az induló vállalkozásba. A weboldal a múlt héten nyílt meg a nagyközönség előtt. 

A Qwiki egy új lehetőséget, új információszerzési módot teremtett az interneten. A korábbi keresőkkel szemben, ahol a fő szempont az volt, hogy minél rövidebb idő alatt minél több információhoz jusson a felhasználó, a Qwiki  az információszerzés élményét tartja szem előtt. Nyílván sokkal gyorsabb idő megnézni egy hírösszefoglalót az egyiptomi eseményekről az Index vagy az Origo oldalán, mint megnézni és meghallgatni a videós prezentációt a Qwiki oldalán, de ez utóbbi vitathatatlanul érdekesebb.

Imbruce tervezi egy telefonos szolgáltatás bevezetését, melynek segítségével rendszeres személyes információkat kérhetünk, valamint egy személyre szabott interaktív Qwiki oldal létrehozását, melyre saját videóinkat, képeinket tölthetjük fel és oszthatjuk meg másokkal.

A Qwiki az információszerzésben nem tett mást, mint az újságírás terén Rupert Murdoch (http://hirek.prim.hu/cikk/80674): felismerte és kihasználta az internet nyújtotta lehetőségeket. Ettől lett más és több a The Daily, mint egy hagyományos napilap, és ettől jelent mást és többet a Qwiki, mint fellapozni egy lexikont.