The Daily: Rupert Murdoch bejelentette az első csak iPad-en megjelenő napilapot

Vértes János Andor, 2011. február 2. 18:09

Röviddel ezelőtt ért véget a New York-i Guggenheim Múzeumban megrendezett sajtótájékoztató, amelyen Rupert Murdoch bejelentette, hogy mától "jelenik meg" (vagyis - hiszen új fogalmakat kell tanulnunk: ma déltől (magyar idő szerint: 18 órától)  tölthető le az Apple AppStore-jából) a világ első iPadre írott, iPadre szerkesztett napilapja, The Daily.

Rupert Murdoch az online is közvetített sajtótájékoztatón mindenek előtt Steve Jobs-nak mondott köszönetet azért a fantasztikus lehetőségért, amit az iPad megteremt. Tanulságos volt nézni, hogy miközben a Murdochnál jóval fiatalabb szerkesztők és kiadók az iPadben saját jövőjük, a nyomtatott sajtó sírásóját látják, ez az éltes korú sajtómágnás lelkesedni tud azért, hogy milyen új világot nyit meg az iPad az újságkészítésben, és csillogó szemmel beszél a kiadói tevékenység digitális reneszánszáról. Már csak azért is, mert Murdoch nem véletlenül fektetett az új napilapba 30 millió dollárt (ezt nagyon alacsony lapindítási költségnek minősítette), abban bízik, hogy ezt hamar megtérítik majd az előfizetik, akik egy hétre 99 centért, egy évre 1 cent híján 40 dollárért fizethetnek elő a Daily-re.

Az új napilap azért nem jelenik meg papíron, mert eleve arra épül, hogy a betördelt képek helyén akár galériák vagy mozgóképek is lehetnek; hogy egy-egy sporteredménytől csak egy kattintásra vannak a többi eredményt is felsoroló tabellák, hogy három dimenzióban szemlézhetjük az oldalakat és választhatjuk ki a minket legjobban érdeklő olvasmányt. Az újságba beintegrálták a Twittert, vagyis a tartalomra rögtön felhívhatjuk ismerőseink figyelmét, és más közösségi szolgáltatások is csak karnyújtásnyira vannak.

 

Új dimenziókat kap az időjárás-jelentéstől a moziműsorig minden, van esély arra, hogy a nyomtatott sajtónak nem maga az iPad és a tablet-PC-k, hanem a ma elindult, és nyilván a jövőben gombamód szaporodó eleve tabletre szerkesztett újságok lesznek a sírásói.

Az új napilap egyelőre csak az AppStore amerikai kioszkjából tölthető le, akiknek van amerikai-nak álcázott accountjuk, azokat az alábbi kép fogadja:

 

 

 

 

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB harmadik negyedéves eredményei

Erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményről számol be az ABB 2020. harmadik negyedéves pénzügyi jelentése.

2020. október 26. 18:35

Covid-díj a pedagógusok munkájának elismerésére

„Kedvenc Online Tanárom” különdíjra várja a jelöléseket a MOL Alapítvány a MESTER-M program keretében. Azokat a tanárokat és edzőket szeretnék elismerni, akik a tavaszi COVID-19 járvány során kimagasló munkát végeztek az online oktatásban. 

2020. október 26. 16:21

Lányok ötleteit várja a Microsoft az MI felhasználására

Elindult a Microsoft DigiGirlz AI Challenge 2020 verseny, amely kifejezetten a digitális világ és a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő lányoknak szól. A kvíz-kihívás már elérhető a Logiscool honlapján. Az első akadályt teljesítők 2021 májusáig adhatják be ötleteiket arról, hogy a mesterséges intelligencia miként segítheti a gyermekek életét. A legjobbak díja egy fantasztikus online élménynap a Microsoft Magyarország szervezésében és egyéb értékes nyeremények is gazdára várnak.

2020. október 26. 14:48

A Galaxy Buds Live a Samsung hét ideje alatt Misztikus Kék színben is elérhető

A Samsung legújabb Galaxy Buds Live fülhallgatói korlátozott ideig egyedi Misztikus Kék színben is elérhetővé válnak a vállalat legújabb promóciójának részeként. A Galaxy Buds Live divatos kiegészítő, amely kiváló hangminőséget biztosít a felhasználóknak, az új színnel pedig még többen fejezhetik ki a saját stílusukat.

2020. október 26. 13:26

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás