Hivatalosan bemutatkozott az új Galaxy Note 10.1

Farkas Norman - 2012. augusztus 6.

A Samsung végre lerántotta a leplet a 10,1 hüvelykes Galaxy Note-ról, mely a februári beharangozás óta rengeteg változtatáson esett át. Az újdonság augusztusban világszerte elérhető lesz, s vélhetően hatalmas sikert arat, hiszen bivalyerős hardverével és sokoldalúan használható S Pen stylusával tömegek érdeklődését keltheti fel.

Konkrétan az imént számoltunk be arról, hogy egy kiszivárgott használati utasítás alapján mik lehetnek a Galaxy Note 10.1 technikai jellemzői, erre tessék, a Samsung gondol egyet, s hivatalosan bemutatja a gépet.

Az idő előtt leleplezett adatok egyébként hitelesnek bizonyultak, a Note 10.1 lelke egy négymagos, 1,4GHz-es Exynos processzor, melyet Mali 400MP grafikus gyorsító, 2GB RAM, illetve változattól függően 16, 32, vagy 64GB belső tárhely egészít ki - amit microSD kártyával tovább bővíthetünk. Ebből arra következtethetünk, hogy a gépnek meg sem kottyan a multitasking (több folyamat párhuzamos futtatása), s a legnagyobb hardverigényű játékok is vígan elszaladnak rajta.

A 262 x 180 x 8,9 milliméteres és 600 grammos kütyü Wifi only és 3G modemmel szerelt verzióban is piacra kerül, utóbbi maximum 21Mbps letöltési sebességű HSPA+ adatátviteli képességgel kecsegtet. A 3,5 mm-es jack kimenettel, valamint WLAN, Bluetooth (4.0) és GPS modullal bíró tablet előlapján egy 10,1 colos, 1280 x 800 pixel felbontású LCD érintőképernyő terül el, melyen akár Full HD videókat is visszanézhetünk. A hátlapon található 5 megapixeles kamera maximum 720p HD videók rögzítését teszi lehetővé, működését LED villanó segíti gyenge fényviszonyok között. Elöl egy 1,9 megapixeles képalkotó egység figyel, mely a kényelmes, jó minőségű videocsevegést hivatott biztosítani. A táblagép energiaellátásáért egy 7000mAh kapacitású akkumulátor felel.

A Note 10.1 fedélzetén az Android 4.0 Ice Cream Sandwich operációs rendszer teljesít szolgálatot, melynek repertoárját rengeteg saját szolgáltatással és alkalmazással fejelte meg a gyártó. Ilyen például a Samsung AllShare Play, a Samsung Apps áruház, a Samsung Hub, vagy a Samsung ChatON csevegő alkalmazás.

A kütyü legnagyobb érdekessége, - melyből a Note név is ered - hogy a hozzá kapott S Pen stylus segítségével könnyen rajzolhatunk, jegyzetelhetünk rá, illetve kezelhetjük is. A készüléken előtelepített S Note jegyzetprogram, S Planner tervező és My Story, illetve S Pen kompatibilis Adobe Photoshop Touch, Shape Match, Formula Match és Polaris Office alkalmazás vár minket, sőt a Samsung Apps online áruházból további szoftvereket tölthetünk le, melyekkel kiaknázhatjuk a tollban rejlő lehetőségeket.

A rajzolás könnyebbé teheti munkánkat (például egy gyors vázlat, vagy diagram létrehozásakor), de a tanulás során is jó hasznát vehetjük, s a jó hír, hogy a Galaxy Note 10.1-et nem csak letette a Samsung az asztalra, hanem alkalmazásokat is biztosít ahhoz, hogy kihasználjuk a tudását.

A Galaxy Note 10.1 már augusztusban landol világszerte a piacon, várható ára a belső tárhely méretének, illetve 3G modem meglétének függvényében 130 - 170 ezer forint körül alakul. A Samsung közleménye szerint az év későbbi részében egy LTE-képes változat megjelenésére is számítani lehet.

 

 

Kulcsszavak: Galaxy, Note, Samsung
Vissza