Linuxra válthatnak az ATM-ek

Czipperer Dia, 2014. március 25. 14:21

Április 8-án megszűnik a Windows Xp támogatottsága. Még sok idő telhet el addig, míg végleg eltűnik a színről, sokan még évekig használják majd a rendszert. Ám nem minden szektor engedheti meg ezt magának. Az ATM-ek esetén (95%) minél hamarabb megoldást kell találni erre a kérdésre.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy jelenleg a világ ATM-einek 95%-án jelenleg Windows XP rendszer teljesít szolgálatot annak dacára, hogy április 8-án megszűnik a támogatottsága. Sajnos az iparág lassan reagál a felmerülő problémákra.

 

A Computerworld cikkéből úgy tűnik, Indiában és az Egyesült Államokban is felmerült annak a lehetősége, hogy az automaták a jövőben a nyílt forráskódú Linuxszal működnének tovább. Ennek előnye az lehet, hogy a hardver és szoftverüzemeltetők jobban beleszólhatnának a frissítési ciklusokba, és nem a microsoft diktálná az iramot.

 

 

Persze az átállás nem az egyik napról a másikra történne, hiszen jelenleg szinte minden automata még a régi Microsoft rendszerrel üzemel. A határidő lejártáig az USA-ban az ATM-ek 60%-án még mindig XP fut majd. Többen gondolkoznak a Windows 7 frissítésen is (ami hardverfrissítéssel is jár), ám sokak szerint a Linux tűnik igazán jó alternatívának.

 

Januárban arról is írtunk, hogy bár a Microsoft időben szólt a leállásról, a döntéshozók nem sietik el a dolgot. Az ATM-ek esetében nem javult sokat a helyzet, de miért? A legvalószínűbb, hogy szeretnének megszabadulni az XP-től és a meglévő hardvertől. Az ATM-eket és a POS terminálokat hamarosan frissíteni kell, hogy támogassák az új PIN-kódos mikrochippel működő kártyákat, és így akár egyidőben két frissítést is végrehajthatnak.

 

Forrás: Techspot.com