Miért kellett Eric Schmidtnek távoznia a Google éléről?

primhirek, 2011. január 26. 09:35

Bár békésnek tűnt a vezetőváltás a Google élén (ld.  http://hirek.prim.hu/cikk/2011/01/21/valtozasok-a-google-elen), amit megerősít az is, hogy Eric Schmidt 100 millió dollár részvény- és opciócsomaggal vonulhatott a második vonalba (korábban havi 1 dollár volt a fizetése), egyes elemzők a kínai piacról történt kivonulást sejtik a háttérben, ez okozott már egy ideje nézeteltérést a vezérigazgató és az alapítók között.

Egy céghez közeli tanácsadó szerint, Eric Schmidt nagyon dühös volt, amikor a két alapító, Larry Page és Sergey Brin egy éve arról döntött (lényegében Schmidt háta mögött), hogy kivonul a kínai piacról. (Ld.: http://hirek.prim.hu/cikk/77015/). Schmidt szerinte ez helytelen döntés volt.

Kapcsolata az alapítókkal mindig is érdekes volt, ő maga „felnőtt felügyelő”-nek nevezte magát, a két „géniusz” menedzserének. Ez jól is működött mindaddig, míg nem jöttek a problémák. A kínai döntés után megromlott kapcsolat, a Facebook térhódítása a közösségi oldalak terén, az egyre nehezebben működő szervezeti bürokrácia, a Google-t ért támadások az adatvédelmi törvények, szerzői jogok megsértése miatt az alapítók egyre elégedetlenebbé váltak. Schmidt elkezdett gondolkodni a távozásán. Miért is ne tenné? 55 éves milliomos, még egy évig ügyvezető igazgatóként ott lesz a cégnél, aztán csinál valami mást – véli a tanácsadó.

Azért az új ügyvezetőnek sincs miért aggódnia. Bár Larry Page-nek és a Google-nek is sok új kihívással kell szembenéznie, és lehet, hogy a Facebook a hónap slágere, a Google még mindig 15-ször annyi bevételt termel évente, és bár a Facebook jön felfelé, azért a tízmilliárdok még messze vannak (Ld.: http://hirek.prim.hu/cikk/2011/01/24/6-milliard-dollaros-reklambevetelt-konyvelhetnek-el-az-iden-a-kozossegi-szajtok).