A Vodafone eladja az Infostradát

MTI Sajtóadatbank, 2000. augusztus 8. 08:01
A brit Vodafone mobiltelefon-vállalat továbbra is el akarja adni olaszországi vezetékes és internetes szolgáltatóját, az Infostradát, de nem tőzsdei kibocsátással, mint korábban tervezte, hanem közvetlen értékesítéssel stratégiai befektetőnek - jósolták londoni, City-beli elemzők hétfőn.
Az Infostrada piaci értéke 9 milliárd dollár fölött van. Eredetileg úgy tervezték, hogy a cég 49,9 százalékát novemberben a tőzsdére viszik Milánóban. Londoni elemzők szerint azonban a távközlési részvények újabban olyan bizonytalanok, hogy a Vodafone jobban járhat egyedi nagybefektetőkkel, mint tőzsdei kibocsátással.

A Vodafone vezérigazgatója, Chris Gent a múlt héten Londonban azt mondta, hogy a tőzsdei kibocsátás előkészítését a tervek szerint folytatják, a prospektust augusztus végén kiadják. Ám londoni elemzők fölfigyeltek egy másik nyilatkozatára is, amely az olasz La Stampában jelent meg. Gent abban azt mondta, hogy készek közvetlenül eladni az Infostradát, ha "jó ajánlatot" kapnak.

Valószínű, hogy a Telecom Italiáért tavaly folyt licitben vesztes Deutsche Telekom érdeklődik a Vodafone olasz üzlete iránt, és egyes értesülések szerint licitálna esetleg a France Télécom is - olaszországi mobil-vegyesvállalata, a Wind útján -, továbbá a spanyol Telefónica és az MCI WorldCom is érdeklődik. Korábbi várakozásokkal ellentétben a British Telecom nem mutat érdeklődést.

A Vodafone hozományként, a német Mannesmann év eleji felvásárlásakor szerezte meg az Infostradát. Az Infostrada várható idei forgalma 1,05 milliárd euró.

A Mannesmann megvásárlásakor a Vodafone-nál közölték, hogy hosszabb távon megválnak a vezetékes szolgáltatásoktól. Az Infostrada sorsából következtet majd a piac arra is, hogy mi lesz a Mannesmann 70 százalékos tulajdonú németországi vezetékes szolgáltatójával, az Accorral. Elemzők szerint az Accor méltányos értéke legalább 13,5 milliárd dollár, de a részvénypiac ezt nem adná meg, ha a tőzsdén értékesítenék, mert ekkora likviditás túl nagy lenne a mostani helyzetben. Mivel a piac az Accorra is számít az Infostrada árazásakor, ez eggyel több ok arra, hogy a Vodafone az utolsó pillanatban egy "svédcsavarral" inkább közvetlenül értékesítse az olasz céget.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59