Figyelmeztették a kínai spammelőket

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. augusztus 23. 17:08
Veszélyben van a reklámlevelekkel bombázó kínai felhasználók internetelérése, és rendőrségi akcióval is számolniuk kell. Egyesek szerint e lépésekkel nem a reklámozók, hanem a disszidensek és az emberi jogi szervezetek internethasználata, külföldi kapcsolattartása ellen akarnak fellépni, így teremtve jogi alapot az elérés megvonásához.
Kína legnagyobb internetszolgáltatója, a China Telecom által a China Daily napilapban közzétett fenyegetés szerint dedikált levelesládákat fognak létrehozni, ahol a felhasználók jelentéseket tehetnek a spammelésről. A legsúlyosabb eseteknél a problémát továbbítják a rendőrség felé. Ezután az egyének figyelmeztetést fognak kapni a tevékenység beszüntetéséről, és a szabályokat folyamatosan megsértőket akár örökre is eltilthatják az internet használatától.

A legtöbb spam cégektől és árujukat vagy szolgáltatásaikat on-line értékesíteni próbáló magánszemélyektől származik.

Sok spekuláció van a lépés okairól, egyesek szerint nem is a reklámozók, hanem a disszidensek és az emberi jogi szervezetek növekvő internethasználata, külföldi kapcsolattartása ellen akarnak fellépni, és ezzel teremtenek jogi alapot az elérés megvonásához. Ezek a csoportok ugyanis a szabályozhatatlanság miatt a netet használják a gyors kommunikációra, a politikai információk terjesztésére, és így tudósítanak az ország valamely pontján történt emberi jogi visszaélésekről.

A kínai internethasználat gyorsan nőtt az utóbbi hónapokban: 2000 első fél éve alatt duplájára, 17 millió felhasználóra. A használat növekedésével a kínai hálózaton lévő spam mennyisége is olyan mértékűvé vált, hogy feltétlenül szükséges a visszaszorítása, mielőtt még nagyobb gondokat okoz.

A kínai kormányzat már eddig is nagy figyelmet szentelt az internet növekedésének, mivel veszélyforrást jelent az állam biztonságára. Ennek ellenére hétfőn a kínai elnök Pekingben számítógép-szakértők előtt kijelentette, fontolóra veszik, hogy prioritást kapjon-e az internetes kommunikáció fejlesztése. A 16. számítógépes világtalálkozón (16th World Computer Congress) elhangzott beszédében kiemelte, hogy az e-mail, az e-kereskedelem és az interneten keresztüli távoktatás hasznos lehet a kínai gazdaság és társadalom fejlődésében. Persze azt is hozzátette, hogy a szabályozatlan "szeméthullám" kockázatot jelent, és a webet hackerektől nyüzsgő, a magánéletet megsértő, téves információkkal és biztonsági problémákkal teli helynek írta le.

Kulcsszavak: jog +legfontosabb spam

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55