Netes bankbetörés, három embert letartóztattak

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. augusztus 23. 18:50
A brit nemzeti bűnügyi csoport véleménye szerint szervezett bűnözők állnak egy internetbank több százezer fonttól való megszabadítása mögött.
A brit rendőrség három embert fogott el, akiket az Egg internetes bank kirablásával vádolnak; ez azt jelzi, hogy a szervezett bűnözés a fegyveres bankrablásoktól a számítógépek felé fordult. Az Eggnek 1,1 millió felhasználója van, elmondásuk szerint biztonsági rendszereiket nem törték át, és pénzt sem loptak el.

Az angol média hírei szerint a bűnözőknek többféle alkalmazásuk volt a számlaszámok és a kölcsönök lementésére, és a keddi rablást hat hónapos figyelés előzte meg.

Az Egg részvényei 4 százalékot estek a nap közepéig. Az eset rossz időpontban történt a befektetők szempontjából, mivel már eddig is a levegőben lógtak az e-kereskedelem biztonsági kérdései.

Az Egg nyilatkozata szerint a rendőrség már hónapok óta együttműködött a bankkal a sikeres elfogás érdekében, és az általuk kifejlesztett követőprogram vezetett el a bandához. "A szoftvert két hónappal ezelőtt installáltuk, és közvetlenül vezetett a ma hallott elfogáshoz" - mondta Poppy Magra, az Egg szóvivője a Reutersnek. "Az Egg biztonsága nem volt veszélyben, és pénz sem tűnt el."

A National Crime Squad kedd reggel csapott le hét, London északnyugati részén található címre. A házkutatások során három 30 év körüli férfit fogtak el. Lefoglaltak számítógép-alkatrészeket, dokumentumokat, készpénzt és kábítószert is, közölte a rendőrségi szóvivő, de szerdán vádemelés nélkül szabadlábra engedték őket.

A rendőrség elmondta, hogy az Egg ez esetből származó vesztesége több százezer fontra tehető, de a bank visszautasította, hogy bármilyen lopás történt volna. Az Egg fő tulajdonsa, a Presidental megnyugtatta ügyfeleit, hogy a pénzük biztonságban van: "Megerősítjük, hogy az Egg biztonsági rendszereit nem törték át, és a felhasználók pénze érintetlen maradt."

A rendőrségi szóvivő szerint az eset egy új bűncselekményformára világított rá, a netes szervezett bűnözésre. "Ezek a törvénysértők az internetet használták a rablás elvégzéséhez. Ez teljesen új terület, ahova a bűnözők betörnek és terjeszkednek, ezért fontos, hogy egy lépéssel előttük járjunk."

A betörés számos, a bankok internetes biztonságával kapcsolatos kérdés felmerülése után történt. Júliusban a Barclay's rövid időre leállította szolgáltatását, miután az új szoftverében található hiba miatt számos felhasználó láthatta más ügyfelek számláit. Ezután a Nemzeti Vásárlói Tanács közölte, hogy felmérése szerint az on-line vásárlók bizalmatlanok a hitelkártyaadataik nyilvánosságra hozatalával és személyes adataik weben át továbbításával kapcsolatban.

Mamoun Tazi, a Schroder Salomon Smith Barney befektetési bank internetes elemzője szerint az e-kereskedelembe fektetők már most is idegesek az on-line biztonság gyengesége miatt. "Nem jó időpontban történt az eset" - mondta. Az on-line bankok versenyben állnak a bűnözőkkel, mindkét oldal több és több tapasztalatra tesz szert.

Kulcsszavak: Egg security e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14