Pakisztán az IT-korszakra készül

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. szeptember 2. 21:02
A pakisztáni kormányzat célja: 2002-re a szomszédos India versenytársává válni szofverfejlesztés terén. Az új információs technológiai politika részeként közel 100 pakisztáni város kapott internetelérést.
A kormányzat lépésének értelmében az internetkapcsolat egy helyi hívás árába kerül; ez megháromszorozta az ország internetelérési lehetőségeit. A cél átvezetni Pakisztánt az IT-korszakba, és 2002-re a szomszédos India versenytársává válni szofverfejlesztés terén. A kitűzött cél nehéz, mivel egy felmérés szerint 42 ország közül Pakisztán a sor végén kullog high-tech infrastrukúra, információs biztonság és képzett munkaerő terén.

Jelenleg Pakisztánban valamivel több mint 200 000 internet-előfizető van, ami nagyon kevés az ország 140 milliós lakosságához képest. Éppen ezért is próbálja a kormány sürgősen behozni lemaradását, és kapott 96 város lehetőséget olcsó internetelérésre.

Az átfogó IT-politikát a múlt héten jelentette be a tudomány és technológiaügyi miniszter, Atta-ur Rahman, hogy segítse Pakisztán digitális jövőbe ugrását. Középpontban a számítógépes infrastruktúra bővítése és modernizálása áll. A jövő szakembereit négy, a jövőben felállítandó, kizárólag az informatikai oktatással foglalkozó egyetemen fogják tanítani.

Az irányelveket kidolgozó bizottság vezetője, Wahaj Siraj elmondta, hogy felismerték Pakisztán e-kereskedelmi elmaradottságát. Az ország teljes szoftverexportja jelenleg 20 millió dollár évente, ezt 2002-ig 200 százalékkal akarják megnövelni. De még ez az érték is messze az indiai kivitel mögött marad, mely évente közel 3 milliárd dollár. Pakisztáni hivatalnokok szerint nem szabad összehasonlítani a két értéket, mivel India már az 1950-es évek óta erőforrásokat fektet a műszaki tudományok oktatásába.

A vezetők nagy reményekkel figyelik a kormány internetelérést bátorító és a magán-internetszolgáltatókat segítő projektjét. De a BBC idézte elemzők szerint ez nem lesz elegendő egy olyan államban, ahol minden 100 emberből csak háromnak van telefonja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14