Nőtt a Motorola harmadik negyedévi profitja

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 12. 08:15
A Wall Street várakozásainak megfelelően alakult a Motorola amerikai elektronikai konszern harmadik negyedéve.
A legnagyobb amerikai mobiltelefon-gyártó, amely számítógéplapkákat és más távközlési berendezéseket is kínál, forgalmát 18 százalékkal 9,5 milliárd dollárra növelte, a tavalyi harmadik negyedévi 8,1 milliárdról. Nettó profitja a rendkívüli tényezők kiszűrésével 66 százalékkal, 598 millió dollárra emelkedett a folytatódó tevékenységekből.

Az első kilenc hónapban a Motorola forgalma 20 százalékkal 27,5 milliárd dollárra emelkedett. Nettó profitja a folytatódó tevékenységekből - a rendkívüli tényezőket nem számítva - megduplázódott, 1,56 milliárd dollárra.

A mobiltelefon-üzletágban a harmadik negyedévben a forgalom csupán 4 százalékkal emelkedett és 3,2 milliárd dollár volt. A megrendelések 23 százalékkal, 3,3 milliárd dollárra csökkentek. A maroktelefonok eladása jelentősen emelkedett Észak- és Dél-Amerikában, Európában azonban visszaesett. A mobiltelefon-megrendelések jelentősen visszaestek Európában, de csökkenés volt tapasztalható Észak- és Dél-Amerikában is, növekedtek viszont Ázsiában. A mobilágazatban a haszonrés a harmadik negyedévben a forgalom 6 százalékára emelkedett a második negyedévi 4 százalékról. Ezt fontosnak tartják, mivel a finn Nokia – amely tavaly elvette a Motorolától a világ legnagyobb mobilgyártójának címét - nemrég haszonrésének csökkenéséről számolt be.

A fejlett technológiai részvényektől mind idegesebb befektetők nem voltak elégedettek a Motorola keddi tőzsdezárás után kiadott eredményeivel, miután egyes elemzők halványan bár, de többet vártak a ténylegesnél. A hivatalos zárásig a Motorola 38 centet vesztett, 26,63 dollárra csökkent - napközben 25,56 dolláros éves mélypontot is elért -, majd a nem hivatalos forgalomban további 37,5 centet vesztett.

A Telefónica spanyol távközlési vállalat közben bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Motorolával az amerikai óriáscég izraeli, brazíliai, hondurasi, mexikói és dominikai mobilérdekeltségeinek megvételéről. A Telefónica vagy 2,64 milliárd dollárt fizet készpénzben, vagy 2,74 milliárd dollárt Telefónica-részvényekkel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36