Németország: két szolgáltató visszakövetel az UMTS-licencdíjakból

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 19. 08:26
A németországi UMTS-licencárverés egyik nyertese, a Viag Interkom azt követeli a német kormánytól, hogy az térítse vissza az általa túl magasnak ítélt licencdíj egy részét. Ugyanakkor egy másik nyertes, a Mobilcom keresetet nyújtott be az árverés mint egész jogszerűsége ellen.
A Viag szerint az UMTS-licencek odaítélésénél a többségében állami tulajdonban levő Deutsche Telekom teljességgel elfogadhatatlan magasságokba tornászta fel az árat, s ezért a Viag azt követeli a kormánytól, hogy ezt a gazdaságilag nem indokolható részt térítse vissza.

- A szándék minden alapot nélkülöz, és ezért nem kommentálható - jelentette ki a német pénzügyminisztérium.

A Viag Interkom és a Mobilcom az árverés közel 99 milliárd márkás összegéből egyaránt mintegy 16 milliárd márkának megfelelő összeget fizetett.

A Viag indoklása szerint az aukciós árakat mesterségesen hajtották fel: az aukció akkor ért véget, amikor a két "nagy", a Deutsche Telekom és a Mannesmann Mobilfunk beleegyeztek, hogy az eredetileg három frekvencia helyett csak kettő-kettőt szerezzenek meg, s ezzel végül mind a hat, versenyben maradt résztvevő licenchez jutott. A Viag szerint ezt a végeredményt már gyakorlatilag a Debitel kiesése után közvetlenül is el lehetett volna érni, alacsonyabb szinten, amikor a licitek összértéke csupán 65 milliárd márka volt. A Viag szóvivője szerint a gazdaságilag indokolhatatlan rész az az összeg, ami a Debitel kiszállása után még az árverés összbevételére rakódott.

A Viag ugyanakkor nem kívánja bírósági útra terelni az ügyet és keresetet benyújtani, inkább közvetlenül a pénzügyminisztériumhoz és a távközlési felügyelő hatósághoz apellál. Mint állítja, a magas licencdíj miatt a cégnél hiányoznak a pénzügyi eszközök az innovatívabb munkahelyek létesítésére, s ezeket a kihatásokat a felelősöknek is el kell ismerniük.

A Mobilcom keresete szerint a licencdíjaknál az állami bevételek egy jogilag nem számításba vehető módjáról van szó, ezért a cég az árverés jogszerűségét kérdőjelezve kér pénzvisszatérítést.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59