Licit a cseh UMTS-engedélyekért?

Nyíri Miklós, 2000. október 20. 12:00
Elképzelhető, hogy a cseh kormány árverés keretében és nem pályáztatás útján fogja az UMTS-engedélyeket értékesíteni. Ez jelentős mértékben megnövelheti az engedélyekért kifizetendő összeget.
A két vezető cseh politikai erő 2001-es költségvetést megvitató találkozója után hangzott el az új koncepció, ami az eredetileg tervezett 20 milliárd koronás bevételnél nagyobb összeget számol. Elemzők szerint a legrosszabb esetben a teljes bevétel elérheti az 50 milliárd koronát is.

A távközlési minisztérium hétfői bejelentése még arról szólt, hogy a három, most is üzemelő GSM-szolgáltatónak (a Cesky Telecomhoz tartozó EuroTel, a Ceske Radiokomunikacéhez és a Deutsche Telekomhoz tartozó RadioMobil és a Cesky Mobil, amit a kanadai TIW irányít) előre meghatározott áron fogják felajánlani az engedélyeket.

A magas engedélyár hosszú távon veszteségessé teheti a cégeket, és a tőzsdei árfolyamokat a mélybe hajthatja.

A kormány döntése ez ügyben csak jövő év márciusában várható, de a költségvetés előkészítéséhez már most szükséges kialakítani az engedélyértékesítés koncepcióját. Természetesen a bizonytalanság nem jó a piacnak, és a magas engedélyár növelni fogja a felhasználói díjakat is, ami a szektor növekedését is lelassíthatja.

Az egyik GSM-szolgáltató neve elhallgatását kérő munkatársa szerint a 20 milliárd koronás ár eleve a felső határ környékén van. Előfordulhat, hogy a három jelenlegi szolgáltató közösen bojkottálja a tendert.

A cseh kormány szintén tervbe vette a Cesky Telecom és a Ceske Radiokomunikace jövő évi privatizációját. Elemzők szerint ez biztató, mivel valószínűleg nem fognak olyan lépéseket tenni, ami csökkentené a cégek értékét, a mostani bejelentés mégis ilyen - baljóslatú - döntésnek tűnik - írta a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14