Újabb gyár(tási) problémák az Intelnél

Széll Zoltán, 2000. október 22. 08:26
Az Intel Pentium 4-gyel kapcsolatos és egyéb gyár(tási) problémái részben hibás döntésekre, részben külső okokra vezethetők vissza.
Nézzük először a Pentium 4 gyártásával kapcsolatosan felhalmozódott problémákat. Az Intel az 1,4-1,7 GHz-es Pentium 4 lapkák gyártását az Izraelben található Kiryat Gat (Fab 18) gyárban kezdte. Azonban az elmúlt hetek ismert közel-keleti eseményei - fegyveres konfliktus Izrael és a palesztinok között - miatt veszélybe került a gyár és a termelés. A gyártól nem messze egy palesztin terrorista vezér villája található. Ide félvezetőgyárat építeni egy olyan döntés volt, mintha azt aknamezőre vagy tűzhányóra telepítették volna. Az Intel a veszélyt csak most ismerte fel, amit jelez, hogy a Pentium 4 lapkák gyártását a Dublinhoz (Írország) közel felépített leixlipi gyárába helyezi át, ahol sokkal nagyobb a biztonság. A gyár termelőberendezéseit most állítják át 0,13 mikronra. (130 nm). Ez a technológia 2001-ben lehetővé teszi a lapkák tömeggyártását és sebességének növelését jóval 2 GHz fölé.

Az Intel 1,2 milliárd dollár költséggel Colorado Springsben (Colorado állam) lapkagyárat épít, amelynek üzembe helyezését az év végére ütemezték. Az avatási ünnepséget - „prózai okok miatt” - a következő évre kellett halasztani. Az ok: építőmunkások hiánya. Az építkezés során, a határidő tartásához 3000 munkásra lett volna szükség, ennél azonban csak jóval kevesebb állt a kivitelező rendelkezésére. Az 50 000 négyzetméter területű gyárban mobileszközökhöz gyártanak majd lapkákat.

Az Intel „erőltetett menet”-ben 12 hónap alatt építi fel a gyárait. Diana Dagett, az Intel egyik szóvivője elmondta, hogy - a fenti okok elkerülésére - az Intelnek át kell gondolni gyárépítési stratégiáját, és egy gyár felépítésére 18 hónapot kell szánni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50