Internet a konnektorból - széles sávon!

FeriMesz , 2000. október 28. 17:31
Az ún. elektromos internetcsatlakozás, azaz a szélessávú internetkapcsolat új fejlődési szakaszhoz érkezett Svédországban. Martin Larsson, aki majd egy évtizedig foglalkozott az Ericsson kutatójaként az ötlet megoldásán, egy karlstadi vállalat révén kifejlesztett egy modemet, amely a hétköznapi villamos konnektorba dugaszolva internetet és tv-t szolgáltat.
Minden otthonban van konnektor, két kis lyuk, minek akkor drága pénzért külön vezetéket leásni, amikor egy egyszerű szerkentyűvel megoldható a szélessávú internetkapcsolat? - mondja Martin Larsson, a karlstadi cég egyik alapítója.

Régóta ismert tény, hogy a számítógépes kommunikációhoz használható lenne a szokványos villamosáram-hálózat. Ehhez megvan a korlátlan hely és a praktikus lehetőség a hálózaton, hiszen a disztribúció csak egy töredékét foglalná a kapacitásnak. Az elgondolás technikai megoldása több éven át foglalkoztatta a világhírű svéd Ericsson céget is, ahol Martin Larsson bő évtizeden át dolgozott az ötlet megoldásán. Már szinte célban érezte magát társaival, amikor az Ericsson a mobiltelefonokra való átállás miatt hirtelen megszüntette az internetre irányuló kutatást.

Larsson és néhány kollégája saját vállakozást alapított, hogy a fent említett - tulajdonképpen félbehagyott - technikát kidolgozza. Ma már megvan a modem prototípusa, egy kis doboz, nem nagyobb, mint egy dupla villanycsatlakozó, melyet csatlakoztat az ember a konnektorba és tv-t, valamint internetet használhat rajta keresztül.

Ez azt jelenti, hogy szélessávú internetcsatlakozást tudunk a távoli, elszigeteltebb falvak lakosainak is szolgáltatni - mondja Larsson -, hiszen az általunk kifejlesztett modem mindenütt használható, ahol áram van!

A svéd állam szélessávú internetet ígért mindenkinek, mivel ez a fajta csatlakozás korlátlan internethasználatot biztosít, amely ráadásul sokkal gyorsabb is, mint a szokásos modemek. A karsltadi cég modemével ez az ígéret végre valóság lehet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36