UMTS-árverés Ausztriában

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 31. 07:54
Bécsben csütörtökön kezdődik a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-hálózatok kiépítéséhez szükséges frekvenciacsomagok árverése, ám a korábbi fényes reményekhez képest ez aligha tölti meg az államkasszát, és az eredmény arányaiban sem közelítheti meg a németországit.
Ausztriában hat pályázó indul harcba a koncessziókért, összesen 17 - az első menetben 12 - frekvenciacsomagért, amelyek közül legalább kettő szükséges egy-egy UMTS-hálózathoz és legföljebb hármat szerezhet meg egy-egy induló. Ha azonban az öt versenytárs is csatlakozik az Telekom Austria múlt heti bejelentéséhez - hogy ő megelégszik két csomaggal -, akkor az egész árverés igen hamar és igen alacsony leütési árral véget érhet. Elvileg az első 12 csomag elkelte után az indulók licitálhatnak a további ötre, amellyel bővíthetik leendő hálózatuk kapacitását.

Ausztriában - akárcsak másutt - a pénzügyminiszter az árverés bevételét a hiányok befoltozására akarja felhasználni. A távközlésre felügyelő Telekom Kontroll főhatóság 10,15 milliárd schillingben határozta meg a csomagok minimális árát, de a miniszter az idei költségvetésbe óvatosan csupán 4,2 milliárdot tervezett be, noha a nemrég még optimista remények mintegy 20 milliárd schillinges aranyesőt ígértek. Mindazonáltal a 12 csomag minimális árát előre 10,15 milliárd schillingben állapították meg.

Az árverés - függetlenül a Telekom Austria figyelemre méltó bejelentésétől - igen szigorú körülmények között zajlik: naponta 9-től 18 óráig tart majd az idegek csatája. Minden résztvevőnek lesz egy húsz négyzetméteres irodája, benne egy telefonnal - amelyet lehallgatnak -, egy számítógéppel, egy nyomtatóval és egy faxszal. A cégeket 4-4 személy képviselheti, akiktől elveszik a mobiltelefonokat, és az irodákat kívülről kamerákkal figyelik, nehogy összebeszélhessenek a vetélytársak.

A csomagokért hat cég versenyez: az osztrák mobilpiacon első Mobilkom, a Telekom Austria leányvállalata, a piacon a második max.mobil, a Deutsche Telekom osztrák leányvállalata, az osztrák piacon harmadik One, és a piaci negyedik tele.ring, amelyben a német Mannesmanné, rajta keresztül a Vodafone-é a többség, és rövidesen az egész One a német céghez kerül. Az ugyancsak részt vevő spanyol Telefónica Európában a nagyságra ötödik távközlési vállalat, míg a hongkongi Hutchinson Whampoa Délkelet-Ázsia legnagyobb cégimpériuma, hatalmas pénzzel rendelkezik, és indult az eddigi UMTS-árveréseken is, bár Németországban a leütés után váratlanul kivált a holland KPN-nel és a német e-plusszal alkotott konzorciumból azzal, hogy túl magas az ár.

A két külföldi cég a nagy távközlési vállalatok szempontjából stratégiailag másodlagosnak tartott Ausztriában még egyáltalán nincs jelen a telefonpiacon, ezért Bécsben tudni vélik, hogy nem is kívánnak hálózatot építeni, hanem bérbe akarják adni az esetleg megszerzendő frekvenciacsomagokat.

Az UMTS-mobilgeneráció sokkal gyorsabb adatátvitellel működik, mint a GSM. Ezzel lehetővé válik, hogy az UMTS-telefonok tulajdonosai egyszerűbben és jóval gyorsabban internetezhessenek is, mint a mai ISDN-telefonvonalakon, pillanatok alatt letöltsenek zenéket, sőt, piciny beépített kamera segítségével képeket is továbbíthatnak.

Az árveréseket azonban kockázatossá teszi, hogy a megfelelő hálózati fejlesztések legkorábban 2002-ben teszik lehetővé az UMTS működését, és akkor is még csak a lehetségesnél jóval csekélyebb sebességen, ugyanis a végsebesség eléréséhez még sok fejlesztés szükséges. Az ma már elhanyagolható szempont, hogy UMTS rendszerű mobiltelefonok még nem léteznek, mert a szolgáltatás beindításának időpontjára nyilván lesznek ilyenek.

Nagy kérdés viszont, hogy hány előfizető fog a mobiltelefonján bevásárolni, vagy akarja a világ másik feléről leoltani vagy felgyújtani a villanyt a lakásában, avagy befizetni egy költséges nyaralásra, figyelmeztetnek osztrák szakértők is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59