Egyezséget kötött a Samsung és a Rambus

Gyimesi Dávid, 2000. november 2. 08:16
A világ második legnagyobb DRAM gyártója, a Samsung, kifizeti a Rambus által meghatározott jogdíjakat a DDR-SDRAM és RDRAM memóriák, valamint a közvetlenül hozzájuk tartozó elektronika technológiájának gyártási jogáért.
A Register szerint a most kötött megállapodás értelmében a Samsung törvényesen gyárthatja majd a DDR (Double Data Rate-azaz dupla átviteli sebességű) SDRAM chipeket, a RDRAM (Rambus DRAM) modulokat, valamint az e kettőhöz szükséges interfész elektronikát.

Az Intel nemrégiben bizony elég csúnya szavakkal illette a Rambus-t, amiért az a pereskedéssel foglalkozik a lehető legjobb memóriák kifejlesztése helyett. Csalódást okozott ugyanis az Intelnek (és másoknak is) az új RDRAM technológia, amelyben az Intel annyira bízott.

Egyes hírek már-már arról számoltak be, hogy az Intel elfordul szövetségesétől, a Rambustól. A hírt az Intel később megcáfolta, az azonban kiderült, hogy az Intel eredeti tervei, miszerint minden területen az RDRAM-ot fogja támogatni igencsak megváltozott.

A cég ugyanis bekapcsolt utánégetőkkel igyekszik DDR-SDRAM támogatású chipkészlettel előrukkolni, (amit az AMD már megtett, neve AMD 760, és amely most úgy néz ki, mégsem lesz kiadva novemberben) az RDRAM pedig csak egyes szerverekbe szánt rendszerekben kerül alkalmazásra.

A történtek alapján a Rambus, amely feltehetően a világ egyik legnépszerűtlenebb, leginkább pereskedő és legtöbbet szidott számítástechnikával foglalkozó társasága most talán fellélegezhet. A Samsunggal kötött megállapodás is mutatja, milyen kétes a cég stratégiája: "a jogdíj, amit a Samsung a DDR-SDRAM és a közvetlenül hozzátartozó interfész elektronikáért fizetni fog, magasabb, mint a DR-DRAM hasonló jogdíja." Másszóval a Rambus úgy egyenlíti ki a két technológia között meglévő árkülönbséget, hogy felemeli a DDR-SDRAM jogdíját a (neki) megfelelő szintre.

A Samsung mellett jelenleg a Rambus DDR-SDRAM és RDRAM technológiájának gyártási jogaival rendelkezik a NEC, a Toshiba, a Hitachi és az Oki. Együttvéve ez az öt cég a világ DRAM gyártókapacitásának 40 százalékát teszi ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50