AI-jaj, ez itt és most a robotok őskora!

Laszlo Horvath, 2017. június 27. 19:27

Miközben készülődtem arra, hogy összeszedjem a gondolataimat arról, amit alig egy hónapja tapasztaltam az IoT World rendezvényen, az Apple Watchom rám zörög: a Verge magazin szellőztette pletykák után az Apple bejelentette, hogy AI-val (mesterséges intelligenciával) felszerelt chipet készül betenni az új iPhone-ba, az iPhone 8-ba – amiről mellesleg az a másik pletyka járja a technológiai blogok között, hogy az Augmented Reality (AR) tömeges elterjedéséhez fog vezetni a beépített AR/VR (Virtual Reality) képességeinek köszönhetően.

A pletykából közben valóság lett: valóban, az iPhone 8 már erre, az AR/VR felé kacsintgat – ha lassabban is fut majd az új okostelefon mintha a Qualcomm–mal való vita nélkül menne.

 
Aztán elrohanok egy találkozóra: a kissé ügyefogyott kinézetű, saját építésű Google autonóm autóra (Firefly by Waymo) már oda se figyel a vezetés közben nézegető Szilícium völgybeli utas, a Kun Béla korabeli kommunista páncélautókra emlékeztető önvezető Lexus már nagyon unalmas (és több cég is ezt használja teszteléshez) – viszont tegnap láttam az első mikrobuszt, ami ugyancsak vezette saját magát. Ez már igencsak a tömegközlekedés felé vezet, és ha ehhez a jelenséghez hozzáadjuk a „ride share”-cégek innovációját, akkor perceken belül gombnyomásra A-ból a B-be lehet eljutni, anélkül, hogy autó várjon az emberre a garázsban (amit lakószobává lehet majd átépíteni, ezzel kábé 15-20%-ot adva a méregdrága Szilícium völgyi piachoz).
Vagyis a szenzorok egymással beszélgetve minden szintjén megváltoztatják az életünket, különösen a várva várt 5G megjelenésére készülve.
 
A nemrég lezajlott IoT World 2017 konferencia legfontosabb tanulsága, hogy az IoT és az AI egyesültek: az Internet of Things, a szenzorok világa kommoditássá lett, és a verseny az intelligens “agyak” körül zajlik, s ettől az élet egyre kevesebb olyan kötelességet ró ránk, mint például bevásárlás, mert azt a hűtő elvégzi majd a drónokkal és szállító robotokkal, email/mobil üzenetek segítségével.
 
És mindez már készen áll: teljes a kör, az értéklánc minden eleme megtalálható már, csak arra várunk, hogy tömegpiacra vigye ezt a gondolkodást valaki.
 
Mely cégek azok, amelyek arra lesznek képesek hamarosan, hogy mindenki számára kényelmessé és elérhetővé tegyék a technológia már megbízhatóan bevethető újdonságait? Melyik az a cég, amelyik új minőséget alkot a számtalan apró találmány termékké szintetizálásából? Kik azok a magyar szakemberek, akik nem csak kívülről, messziről nézik ezt az IoT világot, hanem belülről, a domináns úttörők vezércsapásában termelnek értéket és sokszorozzák meg az emberi képességeket? Ne adj isten valami olyat tesznek le az asztalra, amitől gyorsabban, biztonságosabban, egyszerűbben zajlik le ez az átalakulás.
 
Éppen Canberrában, az ausztrál fővárosban volt alkalmam azon elgondolkozni, hogy melyik város lesz a vezetője és a bajnoka a Smart City platform kiépítésének, ennek az új generációs, minden ipart átfogó élet – minőség – ugrásnak. San Francisco és a Szilícium völgy, akik nagyon komolyan veszik az egyre kevésbé titkos programokat (lasd az Apple Titánja, Tesla önvezető programja, a kissé megtépázott Uber újításai, a Lyft, az Intel vásárlásai ezen a területen? Avagy Detroit és a Big Three (akiknek a piaci értéke még sosem volt ennyire bizonytalan, hiszen az újításokból elő versenytársak egy év alatt többet tesznek le az asztalra, mint a kényelmesen éldegélő dinoszauruszok egy évtized alatt? Avagy Virginia, amely állam nem kíván beavatkozni és szabályozni semmit az autonóm közlekedés ügyében, hivatalos politikává emelve a piac mindenhatóságát? Esetleg a megtáltosodott, megújult Pittsburgh a Carnegie Melon szuperegyetem laborjaiból? Talán Szöul? Singapore? Peking? Éppen gyárat épít ott a Tesla. Esetleg a logisztikában / közlekedésben kiemelkedő Pozsony? Bármelyik város ezek közül nyerhet – csak akarni kell, és a technológusokat terelni ebbe az irányba.
 
Bárhol is történik meg ez a váltás először, az eredmények a világ kényelmesebbé tételében lélegzetelállítóak lesznek. És már ugrásra kész a technológia, a hűtők már fel tudják tölteni magukat, az autók elvezetik az utasokat, a 3D printelt drónjai a tengerészgyalogosoknak napokon belül megjelennek éles helyzetben a terrorellenes háborúkban – mert ez a technológia mindent áthat, a békés termeléstől a civilizációs védelemig mindent meghatároz.
 
Az internet forradalma utáni legnagyobb értékképző alkalom lehet az IoT az AI / Deep Learninggel kombinálva, az okos gépekkel megtűzdelt világunkban - a kisbabák életjeleit okosan figyelő baby monitortól a szívinfarktust előre jelző okosóráig, hogy az emberiség egyre jobban, egészségesebben, hosszabban élhessen. Az Amazon-gyártotta Echo és Alexa, a Google Home, a szeretett és intim Siri, amiket már ma majdnem húszmillióan a pénztárcájuk kinyitásával is megbíznak a szóban történő vásárlással – nem is olyan rossz ez a szép új, beszélő és értő robotos világ – már most sem, a robotok őskorában…
 
 

Kulcsszavak: AI VR IoT

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15