ABN Amro: 1 millió dolláros befektetés a Philosba

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 17. 10:28
A holland ABN Amro 1 millió dollár tőkét fektetett be a számítógépes és videojátékokat, valamint multimédiás ismeretterjesztő szoftvereket fejlesztő magyar cégbe, a Philos Entertainment Rt.-be.
Vámosi Zsolt, a Philos vezérigazgatója közölte: az rt. jogelődje, a Philos Laboratories 1995-ben alakult, s 1997 óta foglalkozik számítógépes játékok fejlesztésével.

A Philos Laboratories két magyar magánszemély, Vámosi Zsolt és Zámbó Viktor, a Philos Entertainment jelenlegi stratégiai igazgatójának tulajdonában volt, akik most együttesen többségi részesedéssel rendelkeznek az új részvénytársaságban. A fennmaradó tulajdoni hányad az ABN Amróé.

A Philos Entertainment 60 alkalmazottal dolgozik, s eddigi legsikeresebb játéka az azték és maja kultúra idején játszódó Theocracy.

A játék forgalmazási jogával rendelkező francia székhelyű UBI Soft multinacionális vállalat az idei év első felében világszerte 50 ezret adott el a Theocracyból.

Vámosi Zsolt úgy vélte, hogy a következő tizennégy hónapban még legkevesebb ugyanennyit adnak el a játékból, s a százezres szám már jelentős sikernek mondható.

A befektetéssel kapcsolatban Tánczos Péter, aki az ABN Amro magyarországi kockázati tőkebefektetési tanácsadó cégének, az ABN Amro Capital (Hungary) Kft. befektetési igazgatója, elmondta: a befektetés tőkeemeléssel zajlott le, s a pénzt elsősorban technológiai fejlesztésre, például a 3D-s grafikai rendszer, valamint egy mozgásérzékelő eszköz, a motion capture megvásárlására költi a társaság.

Az igazgató kifejtette: magas kockázatú befektetésről van szó, ezért három-négy év múlva legalább 30-50 százalékos hozammal szeretnének kiszállni a társaságból. Hozzátette: reményeik szerint a hozam ennél lényegesen nagyobb is lehet, ám kérdés, hogy a társaság miképpen tudja kihasználni az egyébként dinamikusan növekvő piac lehetőségeit.

Vámosi Zsolt a jövőről elmondta: a Philos Entertainment árbevétele a tervek szerint 2002-ben már több millió dollár lesz.

Az árbevétel növekedésében jelentős szerepet szánnak a már 3D-s kameramozgású, különböző börtönökben játszódó valós idejű játéknak, az Alcatraznak, amely várhatóan a jövő év harmadik negyedében kerül piacra.

Az Alcatrazt a magyar felhasználók ingyen kapják meg, mivel a Philos Entertainment az itteni forgalmazás jogát nem adja el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14