A Gazprom engedély nélkül kábelvezetéket létesített Lengyelországban

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 20. 11:21
A lengyel hatóságok hozzájárulása mellőzésével, anélkül, hogy Varsó a haszonból a legcsekélyebb mértékben részesedne, az orosz Gazprom óriásvállalat a lengyel területen is átvezető Jamal gázvezeték mentén nagy teljesítményű, korszerű adatátvitelre alkalmas optikai kábelt fektetett le.
Az összesen 1600 kilométer hosszú, Moszkva-Berlin vezetéknek nevezett infosztrádából 680 kilométer esik Lengyelországra. Telefonos, televíziós, számítógépes, ezen belül internetes adatátvitelre egyaránt alkalmas. Távlatilag például képes lesz az Oroszország és Kína felé irányuló valamennyi németországi telefonkapcsolat lebonyolítására. A robbanásszerűen fejlődő távközlési piacra való tekintettel a fényvezető kábel óriási haszonnal kecsegtet, amelyből Lengyelország teljesen kimaradhat.

A legnagyobb példányszámú lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza jelentése szerint néhány nyugat-európai cég, köztük a Pirelli és az Alcatel máris több millió dolláros szerződéseket írt alá a Gazprommal a Lengyelországon átvezető tranzitra vonatkozóan. Az említett két cég közleményéből kiderült, hogy a vonal idén év végéig elkészül. A Gazprom legalább egy lengyel partnerrel, a Szeptel SA távközlési céggel is együttműködik az ügyben - írta a lap.

Janusz Steinhoff miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter a Gazeta Wyborcza cikkére reagálva a lengyel rádióban azt mondta, hogy a távközlési tárcának már jó ideje tudomása van az ügyről, és Tomasz Szyszko miniszter vezetésével egy különbizottság dolgozik annak kiderítésén, hogy megsértették-e a jogot vagy a lengyel állam érdekeit. Úgynevezett technológiai adatokat lehet továbbítani a gázvezeték mentén, de más megítélés alá esik az adattovábbításra vonatkozó koncesszió és egyéb problémák - fejtegette. Bejelentette, hogy a közeljövőben a közvélemény tájékoztatást kap a lengyel kormány álláspontjáról és az ügy jogi vonatkozásairól.

Kulcsszavak: Gazprom kábel jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38