A Yahoo!-nak korlátoznia kell a franciák hozzáférését

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. november 20. 22:31
A francia bíróság hétfőn utasította a Yahoo! amerikai internetes portálóriást, hogy szigetelje el a francia felhasználókat azoktól a weblapjaitól, ahol náci emléktárgyakat árusítanak.
Jean-Jacques Gomez bíró megerősítette a hírt. Ő volt az, aki május 22-én utasította a Yahoo!-t, hogy korlátozza a francia felhasználók hozzáférését azokhoz az angol nyelvű oldalakhoz, melyek náci könyveket, SS jelvényeket, és egyenruhákat árusítottak (árusítanak).

A Reuters szerint az ítélet végrehajtását a bíró három számítástechnikai szakértő döntésétől tette függővé. A három szakembernek azt kellett megvizsgálnia, hogy vajon végrehajtható-e az ítélet, technikailag kivitelezhető-e.

Miután a szakértőgárda megállapította, hogy bizonyos kulcsszavak állandó vizsgálatával a rendszer automatikusan, 90 százalékban képes kiszűrni a tiltólistás weboldalakat, így gátolni tudja a francia internetezők hozzáférését, Jean-Jacques Gomez bíró utasította a Yahoo!-t az ítélet végrehajtására. A bíró 90 napot adott a kaliforniai cégnek, hogy módosítsák a rendszert. A türelmi idő átlépése után a Yahoo!-nak naponta 13,000 dolláros büntetést kell megfizetnie.

A döntés más amerikai, online üzletágban érdekelt vállalkozás helyzetét is befolyásolhatja, így az Amazon.com e-forgalmazóét, vagy az eBay internetes aukciós házét is. A ügy fontosságát bizonyítja az is, hogy a Yahoo! részvényárfolyama némileg zuhant, miután fény derült a kedvezőtlen döntésre.

Kulcsszavak: Yahoo onlineszolg jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14