Barnes & Noble: a fúzió sem kizárt

Zsigó József, 2000. november 25. 22:55
Az USA legnagyobb, 20 százalékos piaci részesedéssel bíró könyvterjesztője, a Barnes & Noble bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Gemstarral a két cég gazdasági kapcsolatainak kiterjesztéséről, és hosszabb távon a fúzió sem zárható ki.
A Gemstart Henry Yuen, egy kínai születésű matematikus alapította 1989-ben, és ma a cég piaci értéke 19 milliárd dollár. Kezdetben videoprogramozással és tévé-műsorszerkesztéssel foglalkoztak, manapság viszont főleg az elektronikus könyvkiadásban szereztek meghatározó piaci részt e-könyv és on-screen programozási licencek révén. Később megvásárolták a TV Guide Internationalt, és kizárólagos jogokat szereztek e-publishing technológiában.

A Barnes & Noble céget egyetemi könyvesboltként 30 éve hozta létre Leonard Riggio, innen nőtte ki magát vezető könyvterjesztővé. A cég piaci értéke 1,8 milliárd dollár, és az elektronikus piacon tapasztalt visszaesés miatt forgalma stagnál. Elemzők szerint a két óriás profilja annyira eltérő, hogy csak hosszabb átmeneti időszak után tudnák összehangolni a zökkenőmentes működést, ezt követően viszont óriási nyereségre tehetnek szert az e-könyvek terjesztésével. Az összeolvadást valószínűleg az amerikai monopóliumellenes testület sem ellenezné, és mindkét alapító igazgató erősen a fúzió mellett van.

Kulcsszavak: e-book +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38