Működő távmunkamodellek

Wesselényi Andrea, 2000. november 27. 23:43
A november első hetében hagyományosan megrendezett European eWork Week (korábban Telework Week) rendezvénysorozat részeként került sor az idei eWork Awards (eMunka Díjak) ünnepélyes kiosztására. A kitüntetéseket rendre azon európai vállalatok, illetve civil szervezetek kapják, amelyek jól működő modelleket teremtenek, és ezzel hozzájárulnak az európai távmunka szélesebb körben való terjesztéséhez. A díjazottak kiválasztásának egyik szempontja, hogy azok a programok kerüljenek reflektorfénybe, amelyek az EU-n belül tranzitálhatók, azaz más országokban, térségekben is megvalósíthatók, más szervezetek számára mintaként szolgálhatnak.
Előző cikkünkben a sikeres üzleti megvalósítás kategóriájában győztes Options 2000 (O2K) programot mutattuk be (amelynek köszönhetően a British Telecom több ezer munkatársa számára nyílt meg a helytől független, rugalmas munkavégzés lehetősége), most a további négy kategória díjnyertes projektjeit ismertetjük.

Írországi törvénykönyv

A legjobb keretmegállapodás kategóriájában egy írországi dokumentum készítőinek ítélték oda az első díjat. A dokumentum címe: "Az írországi távmunka gyakorlati törvénykönyve", másképpen Távmunkakódex, amelynek tartalmi kidolgozásában a kormány, az illetékes minisztérium, a szociális partnerek és a szakszervezetek, a távmunkaadók és távmunkások képviselői egyaránt részt vettek. Írországban a távmunka ügye kormányzati szinten is folyamatosan napirenden van, ennek érdekében nemzeti szinten Távmunka Tanácsadó Testület működik, amelynek javaslatait, ajánlásait rendszeresen továbbítja a törvényhozók felé. A testület legfrissebb, gyakorlati megvalósítást segítő munkája a 2000 májusára megszületett és európai szinten példaszerűnek ítélt Távmunkakódex.

A kódex célja, hogy informálja és segítse mindazokat a szervezeteket, amelyek érdeklődnek a távmunka kérdései iránt, az ötlet felmerülésétől kezdve a megvalósításig, legyen szó akár alkalmazottak, akár szabadúszók rugalmas foglalkoztatásának megszervezéséről. Az első fejezet részletesen kidolgozott ajánlásokat tartalmaz a távmunka összes felmerülő kérdésére vonatkozóan, a dolgozók megfelelő kiválasztásától kezdve az otthoni iroda felszerelésén, a biztonsági, társadalombiztosítási kérdéseken át a munka ellenőrzéséig és értékeléséig. A mellékelt szerződésmintákban szerepelnek mindazok a speciális kitételek, amelyekre távfoglalkoztatás esetén a munkaadónak feltétlenül érdemes és fontos figyelemmel lennie.

A kódex második fejezete összefoglalja és kommentálja azokat a jogszabályokat és törvényeket, amelyek ismerete fontos lehet a távmunkát alkalmazók számára, és amelyek érintik a távmunka kérdéskörét, többek között az adatvédelem, a munkaidő, a szabadság, a túlóra és sok egyéb munkáltatói, illetve munkavállalói jog és kötelezettség szabályozását.

A magyarországi munkaadó hasonló kalauz hiányában csak bukdácsol, ha vállalati távmunkaprogramba kezd, hiszen meglévő gyakorlat és útmutató hiányában szembesül egy halom egyedül nehezen megoldható kérdéssel. Hasonlóképpen a dolgozók többsége sincs tisztában azzal, milyen feltételekkel, mire figyelve kössön szerződést egy távmunkaadóval, sok a nyitott kérdés - az olvasói levelekből magunk is érzékeljük - a gyesen lévő anyák otthoni munkavállalásának feltételeitől kezdve a nemzetközi távmunkavállalás jogi és adóügyi vonzatainak kérdéseiig.

Az írországi Távmunkakódex teljes terjedelmében letölthető a www.entemp.ie/e-work honlapról.

Közhasznú munka és telematika

A távmunka által segített térségfejlesztés kategóriájában a nápolyi önkormányzat Telenterprising programja nyerte az első díjat. A projekt célja olyan üzleti ötletek aktív támogatása, amelyek segítik a város fejlődését, és egyben munkához juttatják annak polgárait, illetve a telematika eszközeit felhasználva sikeres induló vállalkozásokat teremtenek a térségben. A projekt első lépcsőjében az önkormányzat pályázatot hirdetett üzleti ötletek beadására. Összesen 95 távmunkában megvalósítható közhasznú munkára érkezett javaslat, amelynek elbírálása után az önkormányzat 15 pályázót választott ki, és számukra ingyenes képzési programot indított. A Telework Business Laboratory néven futó üzleti képzés fő célja az volt, hogy a használható ötletekből minél nagyobb valószínűséggel váljon sikeres vállalkozás, és ehhez megadja a hiányzó ismereteket az induló vállalkozások vezetői számára.

A Telework Business Laboratory kitűnő ötletforrás lehet a távmunka lehetőségeit közhasznú munkában kiaknázni kívánó hazai teleházak és önkormányzatok számára is. Csak néhány példa, hogy mely területeken teremthetők helyi fejlesztést támogató, telematikus eszközökkel megvalósítható vállalkozások: városi információs központ, online turisztikai szolgáltatások, szállásfoglalás, programszervezés, helyi kézművesmunkák bemutatása és elektronikus kereskedelem útján való forgalmazása, helyi kulturális információs központ, statisztikai szolgáltatások, térségi üzleti információk rendszerezése, elektronikus brókerszolgáltatás, munkaközvetítés, autó- és ingatlankereskedelem, szociális távsegélyszolgálat idős, mozgáskorlátozott vagy otthonukhoz kötött, beteg emberek részére, helyi környezetvédelmi információk katalogizálása, kartográfia által segített helyi városinformációk fejlesztése stb.

A nápolyi önkormányzat európai díjas távmunkaprogramjáról további információkat tartalmaz a www.comune.napoli.it/telelavoro címen található honlap.

Távmunkával a közlekedési káosz ellen

A figyelemfelkeltés kategóriájában ebben az évben a brit RAC Alapítvány Motors and Modems című munkája nyerte el az első díjat. A Motorok és modemek című tanulmány arra az összefüggésre mutat rá, milyen jelentősége van a távmunka, a távkonferencia és a távvásárlás elterjedésének a közlekedési káosz megelőzésében.

Érdekes a tanulmány születésének története. A brit kormány az év elején készítette el a tízéves közlekedési tervet, amelyben egyetlen szó sem esett a távmunka elterjedésének lehetséges hatásairól. Az RAC alapítvány sikeresen győzte meg a kormányt arról, hogy a jelenséget érdemes figyelembe venni, és forrásokat kapott egy ilyen irányú kutatásra. Ennek eredménye szerint az elkövetkező 5 évben a távmunka elterjedése mintegy 10%-kal csökkentheti az ingázók forgalmát, a videokonferencia használata 3%-kal az üzleti célú utazásokat, az információtechnológia 16%-kal a szállítóforgalmat, a távvásárlásnak köszönhetően pedig 5%-kal csökkenhet a személyautó-forgalom az utakon. Tízéves távlatban jóval magasabb arányok mutatkoznak. Az információs szupersztráda mint a túlterhelt közúthálózatot részben felváltó alternatíva gondolata igen nagy publicitást kapott az egész országban, amit ráadásul felerősített a szeptember hónapban az egész országot foglalkoztató és nagy fennakadásokat okozó benzinblokád. A figyelemfelkeltést egy nagyszabású médiakampány, annak keretében számos sajtócikk, interjú és tévéműsor szolgálta.

Elégtétel, hogy az RAC-kutatás eredményeit végül a kormány beépítette a 10 éves közlekedési tervbe. A tanulmány fellelhető a www.nera.com webcímen, a National Economic Research Associates weblapján.

A virtuális teammunka támogatása

A távmunkát támogató technológiai fejlesztések közül a svédországi ProjectPlace (www.projectplace.com) nyerte az idei díjat. A ProjectPlace egy olyan szolgáltatás, amely a földrajzilag szétszórtan dolgozó tagokból álló munkacsoportok hatékony együttműködését segíti, úgy, hogy a virtuális térben egy sokfunkciós közös webfelületet biztosít az időben és térben távol, mégis rugalmasan együttműködő munkatársak számára. A ProjectPlace rendszerében többek között megvalósul a dokumentumok és sablonok biztonságos tárolása, megosztása, a napi feladatok kiosztása, időzítése, a folyamatos információ- és véleménycsere, a találkozók és prezentációk - mindaz, ami a teammunkához szükséges.

A ProjetPlace fejlesztői gárdája maga is hagyományos telephely nélkül létező, virtuális szervezetként működik, így hitelesen képviseli a projekt alapját képező gondolatot, mely szerint az internet óriási lehetőségeket teremt a helytől és időtől független munkaszervezésre, a vállalatok és projektek közötti rugalmas és hatékony együttműködésre.

Kulcsszavak: távmunka

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50