A Mio MiVue fedélzeti kamerával tetten érhetjük a gépkocsirongálókat

forrás: Prím Online, 2018. február 27. 10:49

Sokunk rémálma, hogy gondosan leparkolt járművünket egyszer csak sérülten, megrongálva látjuk viszont. Mivel a károkozó ismeretlen, ilyenkor a kötelező biztosítás nem fizet. 

Másvalaki felelőtlenségét nagy eséllyel saját pénztárcánk bánja. Hacsak nincs egy digitális szemtanú, amely elvezetheti a hatóságokat és a biztosítót is a károkozóhoz. A parkolási üzemmódban automatikusan aktiválódó Mio MiVue fedélzeti kamera segítségével távollétünkben is mindig lesz, aki autónkra éberen vigyáz.  

 

Autósként mindannyian joggal bízunk benne, hogy hozzánk hasonlóan mások is megkötötték és befizették a kötelezőt. Így, ha belénk is tolatnak vagy nekünk koccannak – mi baj lehet! – nyilván fizet a biztosító. Csakhogy mi van, ha mindez akkor történik, amikor autónk éppen parkol, a károkozó elhajt a helyszínről, mi nem vagyunk ott és tanúink sincsenek? Ez sajnos igen gyakori eset. Ilyenkor bizony nem fizet a kötelező, és ha casconk sincs, saját zsebből kell kijavíttatnunk a kárt. De ha van casconk, a mindig fájdalmas önrészt és a bonuszokat akkor is elbukjuk. Anyagi veszteségünk sok százezer forint lehet.

 

Ilyenkor jön jól egy mindig éber digitális szemtanú, aki helyettünk is figyel! 

 

Kevesen tudják, hogy az autós koccanások, törések jó része lassú menetben, kanyarodáskor vagy éppen tolatás, manőverezés közben történik – főleg parkolókban, szűk utcákban, más autókat sem kímélve. Gyakorta a tettes – abban reménykedve, hogy senki sem látta – elhajt és nem hagyja hátra még az adatait sem. Hiába vagyunk vétlenek, ha ismeretlen a károkozó, a kötelező biztosítás ilyenkor nem fizet.

 

Mégis lehet megoldás! Ha a leparkolt, lezárt autóban automatikusan aktiválódó fedélzeti kameránk rögzítette az eseményt és az elkövető rendszámát, akkor a tettes nagy eséllyel nem fogja megúszni. A digitális kamerafelvétel birtokában a rendőrség és a biztosítótársaságok is könnyen a károkozó nyomára bukkanhatnak, így már az ő biztosítása fedezheti a kárunkat. 

 

A legújabb Mio MiVue 700-as sorozat „Parkolási mód” funkciója arra szolgál, hogy autónk akkor is biztonságban legyen, amikor leparkolva „pihen”. A parkolási üzemmód azt jelenti, hogy a digitális képrögzítés akár a parkoló autóban is azonnal elindul, ha azt erősebb ütés éri és/vagy a kamera mozgást érzékel. A parkolási üzemmód működtetéséhez folyamatos áramellátás, külső tápforrás szükséges, pl. a Mio Smartbox, amely egyúttal megakadályozza, hogy a gépjármű akkumulátora lemerüljön, amikor a motor nem jár.

 

A „Parkolási mód” csak egy a MiVue modellek számos hasznos funkciója közül: a Mio MiVue 700-as fedélzeti kamerák (dash cam-ek) kiváló minőségben tudják mindazt, ami a multifunkcionális kameráktól elvárt.  130 és 140°-os nagylátószögű objektívvel rendelkeznek, így a látótér nagy részét, Mio MiVue A20-as tolatókamerával kombinálva közel teljes egészét szemmel tartják (a Mio MiVue 752 Dual / 785 / 786 WIFI / 788 CONNECT és 972 WIFI PRO rendelkeznek erre a célra két kameracsatornával). A forgatható tartókonzollal oda irányíthatjuk a kamera fókuszát, ahol a fontos dolgok történnek. A kiváló minőségű objektívnek és az F2.0-ás vagy F1.8-as rekesznyílásnak köszönhetően a felvétel kristálytiszta lesz, így biztosan látszódni fognak rajta a rendszámok és más részletek is. 

A MiVue 733 / 786 WIFI / 792 WIFI PRO modellekkel kedvenc és fontos képsorainkat WIFI használatával gyorsan és egyszerűen átvihetjük a MiVue Pro okostelefonos alkalmazásba. Így a mobilunkon is mindig lesz biztonsági másolat a felvételről, ha pedig többekkel szeretnénk megosztani autózási élményeinket, élő adást indíthatunk a Facebookon. A MiVue 788 CONNECT nemcsak WIFI, hanem Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, így okostelefonunk értesítéseit is megjeleníthetjük a kijelzőn. 

 

A balesetmentes vezetést a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) segíti. MiVue 700-as kameránk figyelmeztet, ha érzékeli, hogy túl közel kerültünk az előttünk haladó autóhoz vagy a sávunk szélét jelző vonalakhoz. Egy ilyen figyelmeztető jelzés akár életmentő is lehet, különösen, ha fáradtan vezetünk. A MiVue 700-as eszközök azt is figyelik, hogy mennyit ülünk egyhuzamban a volánnál: ha elértük a fáradtsági küszöböt, a kamera pihenőt rendel el. Telepített, élettartamig ingyenesen frissíthető adatbázisának köszönhetően akkor is szól, ha sebességmérő kamerához közeledünk. 

 

Ár, elérhetőség

Mio MiVue 733 WIFI, 751, 752 WIFI Dual, 766 WIFI, 786 WIFI, 788 Connect, 792 WiFi Pro kamerák ára modelltől függően bruttó 41 990 és 64 990 forint között változik. Megvásárolhatók a mioshop.hu-n, a BestByte.hu-n és más webáruházakban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15