Csak három jelentkező a lengyel UMTS-tenderre

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 4. 08:31
A szombat délutáni határidőig, 16 óráig mindössze a három Lengyelországban tevékenykedő nagy mobilszolgáltató, a Centertel(a TPSA érdekeltsége), a Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) és a Polkomtel tett ajánlatot a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefonok koncesszióira meghirdetett pályázatra.
Az Era GSM-et működtető PTC a lengyel Elektrim, a francia Vivendi és a Deutsche Telekom vegyes vállalata; a Plus GSM-et szolgáltató Polkomtelt a TeleDenmark ellenőrzi, míg a Centertel a lengyel országos telefontársaság, a Telekomunikacja Polska SA és a France Télécom 66-34 százalékos vegyes vállalata.

A lengyel UMTS-tender iránt utolsóként érdeklődő nemzetközi konzorcium, a spanyol Telefonica egy nappal a határidő előtt jelentette be, hogy visszalép a versenytárgyaláson való részvételtől, a nemzetközi pénzpiacok súlyos helyzetével magyarázva döntését.

A lengyel távközlési minisztérium eredetileg öt koncessziót szándékozott kiadni egyenként 650 millió euró értékben. Tomasz Szyszko tárcavezető még egy héttel ezelőtt is azt mondta, hogy 6-7 ajánlatra számít, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben sorra vonultak vissza az érdeklődők, a svéd Telia, a finn Sonera, a hongkongi Hutchison Whampoa, a kanadai TIW, az olasz TU Mobile és két török operátor, de az egyik lengyel favorit, a Netia is. A lengyel tárca szerint a visszalépők nem indokolták meg döntésüket, de nem hivatalos értesülések szerint elégedetlenek voltak a versenytárgyalás feltételeivel, amelyeket a tárca többször megváltoztatott.

Megfigyelők most arra számítanak, hogy a minisztérium érvényteleníti a tendert, és a jelenlegi lengyel GSM-szolgáltatók koncesszióját valószínűleg kiterjeszti az UMTS-re is, a fel nem használt koncessziókat pedig majd a következő években újra meghirdeti. A probléma csak az, hogy a jelenlegi szabályok értelmében a koncesszió kiterjesztéséért nem kérhet többet mint összesen 300 millió eurót. Ezért a minisztérium valószínűleg megváltoztatja a rendelkezéseket, és egyelőre ismeretlen mértékben felemeli a koncessziók árát. A kormány mindenesetre már számított az UMTS-tender kudarcára, mert a jövő évi költségvetési tervezetből időközben kikerült az ebből származó várható bevétel (3,58 milliárd euró).

A beérkezett három ajánlatról beszámoló Miroslaw Marcinkiewicz, a távközlési minisztérium vezérigazgatója egyelőre csak annyit mondott, hogy a tárca átvette az anyagokat, és most megvizsgálják, nincsenek-e bennük hibák. A minisztérium a következő héten hozza nyilvánosságra véleményét. A vezérigazgató szerint visszaesett a konjunktúra a távközlési piacon, ezért a tárcát nem lepte meg a csekély érdeklődés. Jövőre a minisztérium a 2001. január elsején életbe lépő új távközlési törvény értelmében nem hirdethet meg pályázatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50