A Microsoft Y2K biztonsági rései - 93 és még lehet több

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 10. 23:33
Mostanság elég sok problémája akad a Microsoftnak a szoftverei biztonságát illetően. A cég egyre növekvő figyelmet szentel a témának, csak az a kár, hogy ez az egyre több és több javítás formájában érzékelhető.
A patchek (javítás) terén a Microsoft mindenképpen rekordévet zárhat le. A Giga Information Group jelentése alapján a Microsoft az évben eddig 93 javítást volt kénytelen kiadni szoftvereihez. Ez a tavalyi évhez képest 30 százalékos növekedés, akkor ugyanis "csak" 62 ilyen javítás jelent meg. Ez évben lehet, hogy még a 100-as "álomhatár" is megdől.

A legújabb javítások nagy része a Windows Media Player 7-hez, valamint az Outlookhoz készült. Ami a vírusokat illeti, az Outlookkal mind a Microsoftnak, mind a felhasználóknak meggyűlt a baja.

A biztonsági rések többsége szerencsére nem vészes, vagy csak nagyon speciális esetben jön elő, ellenkező esetben már minden fontos adatunk közkézen lenne.

A Giga Information Group jelentésének megjelenése pont egybeesett a Microsoft Safenet 2000 konferenciájának megrendezésével, ahol a következő mondat hangzott el: "A Microsoft szoftverekkel összefüggésben lévő biztonsági problémák száma egyértelműen növekvő tendenciát mutat."

A statisztika csak egy dolog, ami viszont méginkább aggasztja az embereket, az az, hogy a cég még saját magát sem tudja megvédeni a hackerektől, vírusoktól stb. Ehhez hozzátartozik, hogy a jól ismert számítógépes betörési esetben a Microsofttal szerződésben álló vírusirtót és egyéb biztonsági programokat készítő cégek is kivétel nélkül leégették magukat.

Számos szakértő szerint az interneten senkinek az adatai nincsenek teljes biztonságban. Ha egy jól képzett hacker be akar törni valahová, meg is teszi azt. Felmerül a kérdés, hogy ha a Pentagonhoz, a NASA-hoz, a Microsofthoz be lehet törni, akkor vajon mennyi erőfeszítést igényel ugyanez kisebb cégekhez vagy magánszemélyekhez.

Kulcsszavak: security Microsoft Windows bug

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14