Virágzik a hazai Lotus

Guttray László Guttray László, 2000. december 9. 19:48
Hosszú idő óta először számolt be gazdasági eredményeiről és az utóbbi hónapokban csatlakozott új partnereiről a Lotus Magyarország, négy nagyfelhasználó képviselői pedig tapasztalataikat ismertették.
Rácz György, a Lotus Magyarország március elsejével kinevezett ügyvezető igazgatója az év elején még csak 30-35 százalékos forgalomnövekedést jósolt, november végén azonban már egyértelműen látszott, hogy ezt a tervet sikerül jelentősen túlteljesíteni. A dollárban számolt eredmények ma azt mutatják, hogy idén legalább 50 százalékos forgalomnövekedéssel számolhat az IBM-érdekeltségű cég hazai képviselete.

Az ügyvezető legfőképpen a Lotus stratégiaváltásának tulajdonította a hazai felfutást, mivel a cég az eredeti levelezőrendszer-filozófiától ebben az évben a teljes vállalatirányítási rendszerek felé fordult, és ma már biztosan tudható, hogy a váltás világszerte sikeres volt. Az "egytermékes" cég (ez a megállapítás a világ egyik legnépszerűbb levelezőrendszerére, a Notesra vonatkozott) szerepe helyett ma már a csoportmunka minden területére kiterjedő teljes palettát mondhat magáénak a Lotus, és ezt a bővülést a világ minden táján pozitívan fogadták a felhasználók.

Basa Richárd, a Lotus Magyarország májusban kinevezett kereskedelmi vezetője elmondta, hogy az új üzletpolitika értelmében a Lotus termék- és szolgáltatáspalettájának megújulását, illetve a magyarországi ügyfelek jövőbe mutató informatikai megoldások iránti igényének kielégítését tűzték ki célul. Az elért üzleti sikerek alapja elsősorban a "Lotus 2000 együttműködő infrastruktúra" volt, amellyel komplex megoldást kínálhattak azoknak a vállalatoknak, ahol egységes szoftvercsomagot keresnek az elektronikus kommunikáció, a dokumentumkezelés, a munkafolyamatok kialakítására.

A Lotus sok más gyártóhoz hasonlóan partneri hálózatot működtet - ez a Lotus esetében közel 50, megfelelő szaktudással rendelkező számítástechnikai céget jelent az országban. Mint elhangzott, a Lotus Magyarország arra törekszik, hogy öt-hat hazai partnerrel stratégiai együttműködési szövetséget alakítson ki. 2000-ben több magyarországi nagyvállalat és intézmény választott Lotus-megoldást informatikai rendszere alappilléréül.

Az amerikai menedzsmentben történt váltás (februárban Al Zollart nevezték ki a Lotus élére) egyben szemléletváltást is jelentett, ennek köszönhetően a Lotus világszerte ismét felszálló ágba került. A hazai képviselet elsősorban a professzionális felhasználók igényeinek széles körű kielégítésével érte el a meredek bevételemelkedést.

A Lotus jövőjét egyértelműen garantálja, hogy az idei év harmadik negyedében az új európai felhasználók több mint fele (egészen pontosan 51,1 százaléka) választotta a Lotus Notes vagy Domino megoldásait, és tekintettel arra, hogy a piaci torta nem bővül hasonló arányban, az új partnerek nyilvánvalóan a konkurensektől pártoltak át. A statisztikák szerint a csoportmunkaszoftverek európai felhasználóinak számában 20 millióval a Lotus vezet, a Microsoft 11, a Novell 4, az összes többi szoftvergyártó pedig 6,4 millió felhasználót számlál.

A november 29-ei tájékoztató második részében az APEH, a TVK, a Raiffeisen Bank, valamint a Mol informatikai területeinek képviselői ismertették a Lotus csoportmunkaszoftvereivel kapcsolatos tapasztalataikat.

Kulcsszavak: Lotus-hu +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14