Kuba megszakítja a közvetlen telefon-összeköttetést az USA-val

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 11. 10:18
Kuba december 15-től megszünteti a közvetlen telefonkapcsolatokat az Egyesült Államokkal, hogy visszavágjon Washingtonnak a kubai állami telefontársasággal kapcsolatos vagyonjogi vitában elszenvedett sérelmeiért.
A kormány döntését pénteken ismertette a Granma, a kommunista párt központi lapja.

A washingtoni kongresszus olyan döntést hozott októberben, hogy a kubai állami telefontársaság (ETECSA) egyesült államokbeli javait le lehet foglalni, és fel lehet használni ama kubai emigránsok hozzátartozóinak kárpótlására, akiknek két kis sportrepülőgépét 1996 februárjában lelőtte a kubai légvédelem a karib-tengeri szigetország partjai közelében. (A kubai emigránsok illegálisan hatoltak be a kubai légtérbe, hogy kommunistaellenes propagandát fejtsenek ki, noha az amerikai hatóságok is a leghatározottabban eltanácsolták őket ettől a vállalkozástól.)

Válaszul a washingtoni kongresszus határozatára, Havanna 10 százalékos büntetőadóval sújtotta a Kuba és az Egyesült Államok között zajló telefonbeszélgetéseket. A vonalakat működtető amerikai cégek azonban megtagadták a pótadó kifizetését, arra hivatkozva, hogy a washingtoni kormány ezt a leghatározottabban megtiltotta nekik.

Erre akar most újabb válaszlépés lenni a közvetlen vonalak megszakítása, de - mint a dpa írja havannai tudósításában - ennek az intézkedésnek nagyobb lesz a füstje, mint a lángja, hiszen harmadik országokon keresztül így is zavartalan lehet a telefon-összeköttetés Kuba és az Egyesült Államok lakosai között.

Kulcsszavak: jog vezetékes

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59