Türk Telekom: "csak a név megér 3 milliárdot"

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 12. 09:40
A Türk Telekom távközlési vállalat eladása legalább 3 milliárdot hoz - ígérte a távközlésért is felelős Enis Oksuz török közlekedési miniszter hétfőn, a Milliyet című lapnak nyilatkozva.
– Szó sincs róla, hogy ne kapnánk méltányos árat. Csak a vállalat neve megér hárommilliárd dollárt – mondta a miniszter.

A pályázat hivatalos bejelentése a Türk Telekom 33,5 százalékára csütörtökön várható. Ugyanakkor meghirdetik a Turkish Airlines légitársaságot is. A sürgős privatizációkra azért van szükség, mert a novemberben kezdődött pénzügyi válság közben 7 milliárd dollárral csökkent a központi bank tartaléka. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 7,5 milliárd dolláros gyorskölcsönt ad, de ennek feltétele, hogy a kormány növeli a bevételeit

A szakmában azonban emlékeztetnek, hogy a vezetékes szolgáltatásra monopóliummal rendelkező Türk Telekom korábbi értékesítési kísérlete eredménytelen maradt. A szervező amerikai Goldman Sachs befektetési bank 1998-ban még 10 milliárd dollárra értékelte a vállalatot, de a kiírt pályázatra nem jelentkezett senki, bizonyára azért, mert a török kormányzat nem akart beleszólást engedni a cég vezetésébe. A mostani pályázatban "megoldották" ezt a problémát – írta a Milliyet.

Most azonban újabb akadálynak ígérkezik, hogy az európai harmadik generációs (UMTS) koncessziók nyári-őszi horribilis árainak vállalása után a szóba jöhető távközlési vállalatoknak nemigen lesz pénzük pont a Türk Telekom megvételére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50