Nem waplárma

Ezredvégi beszélgetés Nyírő Andrással

Gréczi Emőke, 2000. december 14. 12:29
Nyírő Andrást a magyarországi internet-kultúra egyik úttörőjeként tartjuk számon. Mindkét általa alapított online magazin - az Internettó és az Index - igazi sikersztorinak bizonyult. Egy ideje mégis hűtlen lett a világhálóhoz. Mostanában egy olyan kommunikációs szolgáltatás bevezetésén és népszerűsítésén dolgozik, amely akár konkurenciája is lehet az internetnek.
- Eddigi tevékenységed során a semmiből építettél fel sikeres vállalkozásokat, a saját utadat jártad. Ezek után kicsit meglepő, hogy most egy nagyvállalat alkalmazottjaként dolgozol, ahol feltehetően a menedzsment szabja meg az irányt, s te csak egy fogaskerék vagy a monumentális gépezetben. Mennyi lehetőséged van arra, hogy a saját elképzeléseidet valósítsd meg?

- Mindig is csapatban dolgoztam, és ez is az, bár lényegesen nagyobb az előzőekhez képest. Csapatjátékban pedig nem kívánatos, hogy valaki csak a saját elképzeléseire koncentráljon, alkalmazkodnia kell a többiekhez. Ebben tehát nincs változás. Korábban nyilvánvalóan arcot is kellett adni az általunk felépített vállalkozásoknak, most pedig erre nincs szükség, de ettől én kifejezetten jól érzem magam. Szívesebben foglalkozom a tényleges munkámmal, vagyis az SMS-sel és a WAP-pal. Fenn vagyok éjjel kettőig, kutatok az interneten, keresem a megoldásokat a problémákra, és nem azzal telik az időm, hogy a vállalkozásomat menedzselem. Eddig azzal is foglalkoznom kellett, hiszen nem csinálta helyettem senki. Egyébként sohasem voltam abban az értelemben öntörvényű, hogy ne vettem volna figyelembe mások ötleteit, elképzeléseit.

- Az Index magalapítása után meglepően gyorsan váltottál. Hogyan jött be a képbe éppen az SMS meg a WAP?

- Már az Internettónál végeztünk kísérleteket a mobilkommuniókációval összefüggő megoldásokkal. Próbálkoztunk egy pagerrel, és hírcsatornákon keresztül akartunk híreket szolgáltatni, de ez nem volt igazán sikeres vállalkozás. Viszont érdekelt az SMS mint műfaj. Mit lehet kezdeni 160 karakterrel, hogyan lehet nagyon tömören és nagyon gyorsan információkat továbbítani, híreket kérni és adni. Mikor megszületett a WAP, rögtön éreztem, hogy ez az, aminek a bevezetésében, megkedveltetésében szeretnék közreműködni. Így kerültem kapcsolatba a Westellel.

- Az internetfelhasználók számát nagyjából ismerjük, de vajon hányan használják ma ezt az új szolgáltatást?

- Egyelőre még kevesen, hiszen csak tavaly év végén indult, viszont azóta folyamatosan emelkedik a számuk. Most úgy háromó és négyezer között lehetnek, akik naponta kapcsolódnak. Persze igazából csak most válnak elérhetővé a WAP-ra is használható telefonok.

- Gondolod, hogy mostanában az emberek, amikor mobiltelefont vásárolnak, hangsúlyt fektetnek arra, hogy WAP-os készülék legyen?

- Ma már nyugodtan mondhatom, hogy igen. Ez a szolgáltatás cseppet sem idegen az emberektől, hiszen az SMS máris rendkívül népszerű közlési forma, különösen a fiatalok között. Ráadásul SMS formájában küldött hírszolgáltatás korábban is létezett. Lényegében a korábbi szolgáltatásokat integráltuk egy új szabványba. Szerintem ez nagyon izgalmas dolog, hiszen az ember megkapja az SMS-t a zsebébe, és ha a tartalma részletesebben is érdekli, akkor utána tud keresni a WAP segítségével. Így gondolom egyébként, hogy a mobiltelefonnak legalább akkora szerepe lesz Európában, mint az internetnek Amerikában. Magyarországon lassan több a mobiltelefon, mint a vezetékes, és sokkal több, mint ahány számítógéppel rendelkezünk. Ez a tendencia egész Európára jellemző. Éppen ez ad okot az optimizmusra. Nézzük például az operátorlogók népszerűségét! Különösebb reklám nélkül is szabályos kultúrájuk alakult ki. Az emberek logókat, csengőhangokat töltenek le, kidekorálják, azaz személyessé teszik készülékeiket. Mi csak azt mutatjuk meg az embereknek, hogy az SMS-t másra is lehet használni, mint amire eddig igénybe vették.

- Mi szól amellett, hogy az emberek az internet helyett épp a WAP-ot válasszák adatok beszerzésére? - Európában az internet terjed ugyan, de nem olyan mértékben, mint ahogy a tengerentúlon, a mobiltelefon viszont hozzátartozik az életünkhöz. Világos a különbség: az egyik nagy képernyő kényelmes billentyűzettel, a másik pedig kicsi képernyő kényelmetlen, korlátozott képességű billentyűzettel. Az Interneten lehet keresgélni, bár a statisztikák azt mutatják, hogy az emberek általában mindennap ugyanazt a négy-öt oldalt nézik meg. A WAP viszont nem böngészésre való, hanem nagyon is céltudatos keresésre. A kijelző nem alkalmas arra, hogy szórakoztató dolgokat hozzon elénk, de ha szükségünk van néhány információra, akkor azt rögtön megkaphatjuk.

- Azt lehet már tudni, hogy kik és mire használják a WAP-ot?

- Úgy gondolom, hogy főleg olyanok, akik nem akarnak vagy nem tudnak internetezni. A gyártók kezdetben úgy gondolták, hogy a WAP-ot elfoglalt üzletemberek használják majd, akik minél gyorsabban fontos adatokhoz akarnak jutni. Az új készülékek viszont a dinamikus, bulizós fiataloknak készülnek, akik moziműsorokra, programajánlatokra kíváncsiak. Az a korosztály, amelyik eddig Game Boyokkal játszott, illetve nagy mennyiségben gyártotta az SMS-eket, lassan felfedezi magának ezt a szolgáltatást. És hamarosan itt lesznek az új szabványok, az GPRS és az UMTS. Az előbbi igénybevétele során azonnal, várakozás nélkül letöltődik a kért információ, az utóbbi pedig élőképek közvetítésére, és - ami a fiatalok számára a legörvendetesebb - élő játékokba való bekapcsolódásra is lehetőséget nyújt majd, mindössze egy mobiltelefon segítségével.

- Eredetileg történész vagy, az lenne a logikus, ha szívesebben foglalkoznál a múlttal. Ehelyett a legmodernebb technikákkal behálózott jövő izgat.

- Egy történész tudja, hogy milyen korszakváltásokon ment át a világ, s ezek hogyan hatottak az emberi gondolkodásra és a mindennapi életre. Az előző századforduló is forradalmi vívmányokat hozott. A bicikli, a telefon, a fényképezőgép, az automobil, majd a rádió lecsökkentette a távolságokat, megváltoztatta az emberek életmódját és életminőségét. A második világháború után lelassult ez a fejlődés. A tudományos kísérletek sokáig nem mutattak látványos, a mindennapi életet befolyásoló eredményeket. Végül a számítástechnika hozott ugyanolyan léptékű forradalmi változást, miközben a múlt század végének technikai vívmányait próbáljuk összekapcsolni. A telefont a kamerával, a rádiót a telefonnal. És ami igazán izgalmas: nem lehet tudni, hogy ennek az egésznek hol van a vége.

Nyírő András

1959-ben született. 1989-ben szerzett bölcsészdiplomát történelemószociológia szakon. Két évet Franciaországban töltött ösztöndíjasként. 1993-ban barátaival elkészítette az első magyar multimédiás CD-ROM-ot, a Politikát, majd az ABCD című digitális újság főszerkesztője. 1996-tól az Internetto, 1999-től az Index alapító főszerkesztője, 2000 első hónapjától a Westel 900 tartalomfejlesztési igazógatója.

WAP

A WAP (Wireless Application Protocol) Forum nevű céget négy távközlési és mobiltelefonokat gyártó cég hozta létre egy olyan szabvány fejlesztésére, amely az inóternethez hasonló méretű és tartalmú adatbázis elérését biztosítja mobiltelefonok segítségével. A "getaway" (WAP átjáró) segítségével érhetők el a szolgáltatást nyújtó szerverek, illetve azok az internetes adatbázisok, amelyek lefordíthatók a mobiltelefonra alkalmazható nyelvre (WML). Az adathívás a beszélgetés ideje alatti barangolást jelenti, míg az SMS lassúbb, de offline, így olcsóbb adatátvitelt biztosít. A WAP lehetőséget nyújt arra is, hogy egy zárt közösség (cég) tagjai ily módon saját adatbázisaikhoz is hozzáférjenek.

Kulcsszavak: WAP trend +ikhonap

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59