A lengyel UMTS-koncessziók aláírása, a Netia perel

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 21. 09:44
Tomasz Szyszko lengyel távközlési miniszter szerdán aláírta azt a döntést, amely a három lengyelországi GSM-szolgáltató, a Polkomtel, a Polska Telefonia Cyfrowa és a Centertel koncesszióját kiterjeszti a harmadik generációs mobiltelefonokra (UMTS) is.
A tárca eredetileg öt koncesszió kiadását tervezte, de az érdeklődők visszalépése miatt a december 2-i határidő után négy nappal érvénytelenítette a tendert, és úgy döntött, hogy az eddigi GSM-operátorok koncesszióját kiterjeszti az UMTS-re is. A fennmaradó negyedik koncessziót a tárca 2002-ben hirdeti meg, mert a távközlési törvény értelmében erre jövőre nincs lehetősége.

A lengyel szolgáltatók kedvezően fogadták ezt a megoldást, a részvételtől visszavonult külföldi operátorok viszont háborognak. Egyikük, a Netia már korábban bejelentette, hogy amennyiben a miniszter kiterjeszti a lengyel GSM-operátorok koncesszióját, a lengyel legfelsőbb közigazgatási bírósághoz fog fellebbezni a döntés ellen. Álláspontja szerint ugyanis a három lengyel cég az eredetileg meghirdetettnél sokkal kedvezőbb feltételek mellett jutott a koncessziókhoz. Egyebek között azért, mert az eredeti öt koncesszióból csak négy maradt, a frekvenciablokkok is nagyobbak lettek (kétszer 15 MHz, nem pedig kétszer 10 MHz), ráadásul a tárca későbbre halasztotta a szolgáltatás megindításának határidejét, és megváltoztatta a fizetési feltételeket.

A szolgáltatók 650-650 millió eurót fizetnek a koncessziókért. Hét napon belül kell letenniük az első, 10 millió eurós részletet, jövőre pedig további 250 millió eurót. A hátralékot 18 év alatt részletekben kell törleszteniük. A költségvetésbe jövőre 750 millió euró folyik be a koncessziókból, a következő 18 évben pedig 2 milliárd euró. Az operátorok 2003. január elsején kezdik meg az UMTS-szolgáltatást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50