Nehéz év elé néz az Apple

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. december 30. 21:28
Steve Jobs, mióta 1997 nyarán átvette az Apple irányítását, szinte csodát művelt a megroggyant vállalattal, ám 2000-re az új lendület kezdett lankadni, és Jobs is mintha elvesztette volna varázserejét.
A gondok akkor kezdték felütni fejüket, mikor az új operációs rendszer bemutatása késett, és mivel a processzorok órajele közben változatlan maradt, az új termékek már nem okoztak olyan revelációt, mint az első iMac bemutatása. A Mac OS X operációs rendszer egy teljesen új elképzelés szerint épült volna fel, mint a korábbi, immáron tízéves múltra visszatekintő Apple-rendszerek. A fejlesztők májusi konferenciáján sokan és nagyon várták az újdonság bemutatását, ám Steve Jobs csak egy működésképtelen előzetes változatot tudott a szakértők elé tárni. Az első béta-verzió is csak szeptemberben érkezett meg, és a határidők elcsúszása egyre érzékelhetőbb lett, ahogy az új Linux-verziók mellett a Microsofttól megjelent a Windows 2000. A forgalmazható végleges változat bemutatását az eredeti 2001. januári időpontról február 24-re tették át.

A processzorok az Intelnél és az AMD-nél átlépték a bűvös 1 gigahertzes határt, ám a PowerPC G4 gépekben csupán 500 Mhz-nél alig gyorsabb processzorokat találhatunk. Bár sok szakértő véleménye szerint egy rendszer összsebességének meghatározásakor túlértékelik a processzor órajelének fontosságát, mint szinte egyedüli mérőszámot, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a mutató döntő jelentőségű a vásárlók számára új számítógépük megvásárlásakor. Mindezek a tényezők a ZDNet szerint együtt oda vezettek, hogy az éppen lábra álló Apple megint kezd szorult helyzetbe kerülni, és ha egy újabb válságot meg akarnak előzni, akkor a cégnek van mit bizonyítania 2001-ben.

Kulcsszavak: Apple Mac OS X +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59