Yahoo: aukción is letiltott szélsőjobb propaganda

FeriMesz , 2001. január 3. 20:31
A Yahoo január 10-től az USA-ban működtetett aukciós oldalain is betiltja a náci anyagok és más erőszakot sugárzó dokumentumok, tárgyak kínálatát.
Így reagál a Yahoo egyes felhasználók panaszaira - tette közzé a cég helyi idő szerint január 2-án, szerdán. A Yahoo német és francia weboldalaira ez már régebb óta vonatkozik.

"Úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk olyan tárgyakból, dokumentumokból profitálni, amelyek gyűlöletet, erőszakot árasztanak" - mondta Brian Fitzgerald, a Yahoo árverésekért felelős munkatársa. Az új irányvonalak a keresési tippekre és az e-commerce-partnerekre is vonatkoznak. A Yahoo keresőrendszere, csevegőszobái és más részei nem érintettek.

Egy franciaországi bíróság már novemberben betiltotta a francia internetezők náci anyagokhoz való hozzáférését. Az ítélet elévülését követően, azaz február 20. után a Yahoo-nak 4 millió forint körüli bírságot kell fizetnie minden olyan napért, amelyen a francia lakosság a Yahoo-oldalakon keresztül náci propagandát vásárolhat.

Az internetes portál speciális számítógépes szoftver használatával kívánja megszűrni a kérdéses oldalakat és tárgyakat, mielőtt azokat felveszi a Yahoo listáira. A tiltott dolgokhoz tartoznak az olyan medálok, fegyverek, egyenruhák, hivatalos dokumentumok és más tárgyak, amelyeken horogkereszt található. Más gyűlöletet propagáló csoportok, mint pl. a Klu-Klux-Klan jelképei is tiltottak. A Yahoo-oldalakon a cigaretta, élő állat és használt alsónemű kínálatát már eddig is tiltották.

Ezt megelőzően a legnagyobb online aukciósház, az eBay Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban már megtiltotta a vitatott anyagok árusítását. A náci propaganda ezekben az országokban illegális. A náci tartalmú dolgok terjesztése, vásárlása ezekben az országokban tilos.

A németországi konkurens, a Ricardo a jobboldali propaganda elleni harcban szúrópróbaszerű ellenőrzést is végez, a vitatott tartalmú anyagokkal kapcsolatban pedig figyelmezteti a felhasználókat - mondta Sabine Lafrenz szóvivő. Nem találtak azonban ilyen tartalmú dokumentumokat.

Szerdán az amerikai Yahoo-oldalakon még lehetett kapni többek között horogkereszteket ábrázoló tárgyakat, Hitler-posztereket. A francia és német oldalakon nem kínáltak ilyesmit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50