Egy orosz internetguru a perspektívákról

Zsigó József, 2001. január 18. 21:13
Anton Nossik, akit hazája egyik legbefolyásosabb internetes szakemberének mondanak, rövid beszélgetésben foglalta össze véleményét Oroszország technológiai jövőjéről a USC Annenberg riporterének.
A 34 éves fiatalember, aki a www.lenta.ru honlapot is szerkeszti, a Le Monde szerint stratégának is kiváló, és nagy szerepe volt az orosz internetes standard megalkotásában. Mint elmondta, orosz internetről csak a Windows 95 megjelenésétől beszélhetünk. Ekkor jelent meg ugyanis a CP1251, ami lehetővé tette, hogy cirill betűket is használni lehessen a weblapokon. Előtte angolul, vagy az orosz latin betűs átírásával jelentek meg a honlapok. Míg kezdetben szinte csak az IT-szakemberek (85%) fértek hozzá az internethez, 1999-ben már közel 3 millió „civil” is szörfölt. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a legutóbbi elnökválasztáson Putyin olyan sikeresen tudott szerepelni.

Az új site-ok meg tudták őrizni függetlenségüket, és relatíve jóval nagyobb befolyással rendelkeznek, mint a hagyományos, de központilag pénzelt és irányított média. Ma az orosz nyelvű site-okat közel 5 millió ember látogatja, de ezek fele Oroszországon kívül él. Milliós nagyságrendű diaszpóra él Izraelben, Kanadában és az USA-ban, nem beszélve a volt szovjetköztársaságokról. Ők a biztosítékai annak, hogy az orosz site-ok akkor is elérhetők lesznek, ha az oroszországiakat központi befolyás alá kívánnák vonni.

Nossik szerint 2005-re tízmillió orosz internetező lesz, szemben a hivatalos 25 millióval. A legnagyobb probléma az, hogy az emberek zöme nem tudja megvenni a számítógépet, már pedig e nélkül nem kapcsolódhat fel a világhálóra. Elveti azt a kincstári optimizmust is, hogy Oroszország belátható időn belül felzárkózhat Amerikához.

„Nagyon boldog lennék, ha Oroszország India szintjére tudna jutni. Ha ezt elérnénk, át tudnánk térni a kőolajra alapozott extenzív fejlődésről az intenzívre, és 5 éven belül megduplázhatnánk a GDP-t” – fejezte be a beszélgetést.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59