Lengyelország - költségvetés és UMTS-koncesszió

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 10. 10:16
A lengyel kormány a 2001-es költségvetési tervezet módosítását határozta el, mivel a harmadik generációs mobiltelefonok koncesszióinak eladása révén az idén több mint 3 milliárd zloty folyhat be a költségvetésbe.
Miután csak a lengyelországi piacon működő három GSM-szolgáltató nyújtott be ajánlatot, a kormány érvénytelenítette az UMTS-tendert, és úgy döntött, hogy a lengyel operátorok eddigi koncesszióját terjeszti majd ki az UMTS-re is. A költségvetési tervezetből így időközben kikerült a tenderből befolyó várható bevétel, tekintettel arra, hogy az ügyben csak december végén született döntés, miközben a tervezet már a szejm asztalán volt. Ezért van szükség a módosításra.

Jaroslaw Bauc pénzügyminiszter a hét végén olyan kijelentést tett, hogy még nem tudja, a bevételt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják-e (ahogyan eredetileg tervezték), vagy közkiadásokra (például egészségügy, oktatás) költik. Lengyel pénzügyi szakértők szerint a gazdasági növekedés lassulásával kell számolni, aminek következtében akár 2,5 milliárd zlotys költségvetési hiány is keletkezhet.

Ha az UMTS-bevételt elköltik, a deficit, amelyet a hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékára terveztek, a jegybank pénzpolitikai tanácsa egyes tagjainak becslései szerint 2 százalékra kúszhat fel, ami az infláció növekedésével fenyegetne. Ez esetben - figyelmeztetetnek - nem lehetne gyors kamatcsökkentésre számítani.

A pénzügyminiszter egyes vélemények szerint hajlik az UMTS-bevételek elköltésére. Ha a kormány ennek megfelelő döntést hoz, kérdésessé válik, hogy a Szabadság Uniója támogatja-e a költségvetési tervezet ilyen értelmű módosítását. Ha pedig a költségvetést március közepéig a parlament nem fogadná el, a köztársasági elnök kiírja az előre hozott választásokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50