Tavaly is szárnyalt a SAS

Fekete Gizella, 2001. január 11. 19:17
Ez év elején tartotta 2000-es üzleti évét összegző, év végi sajtótájékoztatóját az üzleti intelligencia-megoldásokra szakosodott SAS Magyarország Kft.
Musza István, a cég ügyvezető igazgatója, ahogy az elmúlt években mindig, most is két számjegyű bevételnövekedésről számolt be, ami ez esetben mintegy félmilliárd forint forgalmat jelentett. A cég létszáma megközelítőleg 20 százalékkal bővült, s az idei tervek is – mindkét említett vonatkozásban – hasonló mértékűek.

Ahogy a cég globális tevékenységében, úgy a magyarországiban is tavaly a pénzintézeti szektor volt a domináns. A hazai, 90 százalék licenceladásból s 10 százalék szolgáltatásból – 2000-ben első ízben jelentős hányadában oktatásból – származó bevétel mintegy 65%-a érkezett az említett szektorból, a maradék 35% jelentős hányadán pedig az állam- és közigazgatás, valamint a szállítmányozás osztozott. A klasszikus alkalmazások közül a kötelező pénzügyi jelentéskészítést, az adattárházat, a vezetői információs rendszert, a controllingot, illetve az ügyfelek és termékek jövedelmezőségének mérését emelte ki az ügyvezető. Az említett területeken a CIB-nél és az MKB-nál a Quality SAS Partnerként minősített KFKI Isysszel karöltve végezték a bevezetést. Tavaly indult az új szoftverként debütáló, Balance Scorecard teljesítménymérő alkalmazásra készült SAS-fejlesztés, a Startegic Vision bevezetése, Magyarországon elsőként a Generali-Providencia Biztosítónál, s a keresztértékesítést, ügyfélértékmérést és költségkontrollingot támogató adatbányászati megoldásaik irányában is biztosítókkal folynak előrehaladott tárgyalások. A KSH-val kötött szerződésük eredményeként SAS-rendszerrel elemzik majd a statisztikusok az idei népszámlálás begyűjtött adatait, de a MÁV reformjában is – egy azt támogató stratégiai adattárház-fejlesztés és szoftverbővítés erejéig – „benne lesz a SAS keze”.

Idén már „megduplázódott” partneri kör szolgálja ki ügyfeleiket, nevezetesen az említett KFKI Isys mellett a Humansofttal is szerződést kötöttek, s a duplázás igényével nem kívánnak idén sem felhagyni – tanácsadókkal folytatnak elsősorban a BSC, a CRM és a különböző pénzintézeti megoldások hatékony bevezetése és működtetése érdekében intenzív tárgyalásokat.

Végül a felsőoktatási intézmények támogatására kidolgozott egyetemi programjuk tavalyi legnagyobb sikerét, a Debreceni Campus-nak átadott, s így a felsőoktatás széles palettáját érintő több százmillió forint értékű, 500 felhasználós, 20 feletti információszolgáltatási és döntéstámogatási szoftvert, szoftvermodult említette meg a SAS Magyarország igazgatója. Ez a projekt jelentős mértékben marketingvezetőjük, a SAS hazai ismertségét az utóbbi két év alatt ugrásszerűen megnövelő Elbert Éva kvalitását tükrözi, akinek februári távozását – s az üzleti életből történő ideiglenes kiszakadását – a jelen lévő újságírók is nehéz szívvel vették tudomásul.

Kulcsszavak: SAS adattárház +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55