Magyarországon forgatott Jeremy Wade

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 12. 13:36

Folyami szörnyek felkutatása után a világhírű biológus, extrém horgász és műsorvezető, Jeremy Wade most a folyóvizek csúcsragadozóinak váratlan eltűnése után nyomoz. A világ hat legismertebb folyóját vizsgálja, így járt utána annak is, mi történhetett a Duna nagy uszonyos szörnyetegeivel, a vizával és a galócával.

A Viasat Explore-on szombat este startoló Hatalmas folyók című dokumentumfilm kedvéért a sztárhorgász műsorvezető kontinensről-kontinensre utazott, hogy eltűnőben lévő édesvízi óriások után nyomozzon. A Gangesz, a Jangce, az Amazonas, a Zambézi és a Mississippi közé ékelődött be a Duna, amelynek Wade a budapesti szakaszát is vizsgálta. A világ egyik legveszélyeztetettebb folyójában kétféle halfajtát keresett: az egyik egy cápanagyságú ragadozó, amely olyan értékes, hogy az orvhalászok kihalásig vadásznak rá, a másik is hatalmas, de arról senki sem hallott…

 

 

Mint ismeretes, a Duna torkolata a világ egyik legnagyobb lápja, amely 84 különböző halfajtának ad otthont. Itt él többek között a beluga viza nevű hal, amely akkorára meg tud nőni, mint egy fehér cápa. Ikrájáért, a beluga kaviár kilójáért egy időben akár 2.500.000 forintot is hajlandóak voltak fizetni! A hal az elmúlt években veszélyeztetett fajjá vált, ám mint arra az ismert horgász rávilágít, ez sajnos nem akadályozza meg az orvhalászokat: a román rendőrség például csak az elmúlt évben 16 kilométernyi illegális halászhálót szedett ki a vízből, amiből több mint 100 vizát szabadított ki. 

 

 

A Dunában élt egyszer egy rejtélyes hal, a dunai galóca is, amelyről még Magyarországon is legendák szólnak – hisz Wade előbb találkozott Budapesten aranymosóval, mint bárkivel, aki tudott volna erről a halról! A galóca elsősorban a néhány száz éve még kanyargó folyó mesterséges kiegyenesítése és az így megritkult köves partok, kanyarulatok miatt tűnt el annyira, hogy még Ausztria területén is csak feltámasztott holtágakban képesek tartani. Hazai fogásukról évek óta nem érkezett beszámoló.

 

 

„A felszín alá pillantva, a Dunáról egy elég bonyolult történetet kapunk. Ez messze nem egy természetes, vad folyó. Ami reménykedni enged, az a beluga viza, a galóca és az európai harcsa jelenléte. Az, hogy ezek még mindig itt vannak, kitartanak, arról tanúskodik, hogy ez továbbra is egy élő folyó” – mondja a világhírű horgász. A hatrészes sorozat augusztus 15-étől szombatonként 20:10-től érhető el a Viasat Explore tévécsatornán. A Dunát kutató rész augusztus 22-én látható. 

Kulcsszavak: Viasat Explore

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15