Bemutatkozik a LUMIX S5

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 3. 19:41

A Panasonic bemutatja az új LUMIX S5 hibrid, full-frame, tükör nélküli fényképezőgépét, amely fotózásnál és videokészítésnél is kiváló teljesítményt és bámulatos hordozhatóságot nyújt a magas szinten alkotó fotósok és operatőrök számára.

A LUMIX S5 központi eleme a 24,2 megapixeles, 35 mm-es, teljes képmezős (full-frame) CMOS képérzékelő, amely széles dinamikus tartományt biztosít. A LUMIX S5 a Dual Native ISO technológiával akár 51 200-as ISO szinteket is képes kezelni.

 

A tükör nélküli hibrid fotó/videó fényképezőgépek élvonalbeli fejlesztőjeként a LUMIX márka rendelkezik a 4K 10-bites videorögzítésre képes fényképezőgépek legnagyobb választékával. A termékcsalád legújabb tagja a LUMIX S5, amely 4K 60p/50p 4:2:0 10-bites és 4K 30p/25p 4:2:2 10-bites belső rögzítésű felvételekre is alkalmas. Ezenfelül 4K 60p/50p 4:2:2 10-bites HDMI kimenetet is biztosít. A 4K 30p/25p 4:2:0 8-bites belső felvételek időkorlát nélkül rögzíthetők. A Panasonic egyedi hőelvezető technológiájával stabil, hosszú időtartamú videofelvétel érhető el. A LUMIX S5 14+ fokozatos dinamikus tartományt biztosít, amely megfelel egy mozikamera képességének, ráadásul a V-Log / V-Gamut kompatibilis a népszerű VariCam Look kolorimetriával. A különböző felvételi formátumok és üzemmódok között megtalálható a 4:3 anamorfikus mód, a gyorsított és lassított felvétel a 4K/60p intervallumos felvétel és a 4K HDR is.

 

A mélytanulásos technológia, amely valós időben ismeri fel az alany típusát és részeit, mint például az emberi szemet, arcot, fejet és testet, rendkívül gyors és precíz autofókuszt biztosít a LUMIX S5-nél fotó és videó üzemmódban is.

 

A Body I.S. (5-tengelyes képstabilizátor) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott 5-tengelyes Dual I.S. 2 semlegesíti a fényképezőgép remegését, így akár 6,5 fokozattal hosszabb záridő is alkalmazható. Strapabíró kialakítás gondoskodik a kiváló megbízhatóságról a profi felhasználók számára is.

A fényképezési élményt tovább fokozza a 96 megapixeles nagy felbontású üzemmód (JPEG/RAW), az élőképes kompozit funkció és a HLG Photo üzemmód.

 

A kiváló energiahatékonyságnak és az új, 2 400 mAh kapacitású akkumulátornak köszönhetően az S5 egy töltéssel körülbelül 470 kép (az élőképes keresővel) illetve 1 500 kép (energiatakarékos élőképes keresővel) készítését biztosítja. A fényképezőgép USB töltést és tápellátást is támogat. A LUMIX S5 két SD kártyafoglalattal rendelkezik (UHS-IIx1 és UHS-I x1), és kompatibilis az 5GHz/2,4GHz Wi-Fi-vel valamint a 4.2-es Bluetooth-szal. A LUMIX S sorozat teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépei az L-bajonettrendszert alkalmazzák, amely sokoldalú és időtálló termékeket biztosít a Panasonic, Leica Camera és Sigma termékek felhasználóinak. A Panasonic kínálatában most már négy innovatív modell található a teljes képmezős, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépek LUMIX S sorozatában: az S1R, az S1, az S1H és az új S5. A LUMIX S1R ideális nagy felbontású képek készítéséhez, a LUMIX S1 egy fejlett hibrid fényképezőgép kiváló minőségű fényképek és videók készítéséhez, a LUMIX S1H-t pedig kifejezetten filmfelvételek készítésére tervezték és fejlesztették. A LUMIX S5 alapjaiban megegyezik ezekkel a hagyományos S sorozatú fényképezőgépekkel, de kompakt és könnyű vázat kapott. Ezzel a választékkal a Panasonic elkötelezett, hogy minden képalkotó igényének megfeleljen, élen járva a fotó-/videokultúra fejlődésében az új, digitális korszakban.

1. Kiváló képminőség nagy fényérzékenységű fotó/videó készítésekor is és Dual I.S. 

A LUMIX S5  egy 24,2 megapixeles 35 mm-es, teljes képmezős (full-frame) CMOS képérzékelővel (35,6 mm x 23,8 mm) rendelkezik, amely széles dinamikus tartományt nyújt és páratlanul tiszta képeket készít. A zajt még ISO 51200 érzékenység mellett is képes minimális szinten tartani a fényképezőgép. Ez teszi ideálissá gyenge fényviszonyok között is. 

 

A LUMIX S5 Dual Native ISO érzékenységgel rendelkezik. Ez a technológia először a Panasonic professzionális VariCam filmkameráinál jelent meg. Általában a zaj az érzékenység emelkedésével arányosan nő az egyszeres natív ISO-t alkalmazó képérzékelőknél.Az S5-ben található új, Dual Native ISO technológiával rendelkező érzékelő az erősítés feldolgozása előtt az érzékenységnek megfelelő optimális kör kiválasztásával minimális szintre csökkenti a zajképződést. A Dual Native ISO a művészi eszközök még szélesebb palettáját biztosítja a filmkészítők számára, akik így kevesebb fény mellett is tudnak dolgozni. A LUMIX S5 Dual Native ISO értékei 640 és 4000

 

A LUMIX S5 maximálisan kihasználja a nagy felbontású képérzékelő előnyeit, és a High Resolution (nagy felbontású) üzemmóddal pontosan ragadja meg a téma részleteit, hogy azokat ne csak RAW de JPEG formátumban is gyönyörű, valósághű képeken lehessen megörökíteni. A Body I.S. (képstabilizátor) rendszer segítségével automatikusan 8 kép készül egymás után, miközben a képérzékelő elmozdul. Ezt a nyolc képet ezután egy 96 megapixellel egyenértékű (12 000 x 8 000 pixel) képben egyesíti az új Venus Engine, amely rendkívül gyors jelfeldolgozást biztosít. Ezek a csodálatosan nagy felbontású képek ideálisak az állvánnyal tájról, vagy álló alanyokról, például apró részleteket tartalmazó műalkotásokról készített fotóknál. A mozgásból származó elmosódást kompenzáló alüzemmód használatával mozgó alanyokat tartalmazó kompozícióknál is alkalmazható.

 

A LUMIX S5 Body I.S. (képstabilizátor) funkciója kiválóan semlegesíti a kézremegés hatását. A Panasonic egy új algoritmust alkalmazott, amely a giroszenzorból, a képérzékelőből és a gyorsulásmérő érzékelőből nyert adatokkal végzett precíz számítások segítségével semlegesíti a különböző rázkódásokat. Ez pontosabb rázkódásérzékelést és -szűrést tesz lehetővé, így akár 5 fokozattal hosszabb záridő is alkalmazható. A fényképezőgépben működő Body I.S. (5-tengelyes) és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható O.I.S. (2-tengelyes optikai képstabilizátor) egyesítésével létrehozott 5-tengelyes Dual I.S. 2 még hatékonyabban szűri ki a rázkódást, így akár 6,5 fokozattal hosszabb záridő is alkalmazható. Ezek a képességek rendkívül előnyösek teleobjektíves képeknél és kedvezőtlen körülmények között, mint például a gyenge fényviszonyoknál vagy az egy kézzel készített felvételeknél. Az 5-tengelyes Dual I.S. 2 képstabilizáció fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a 4K üzemmódot is. A Body I.S., akkor is kiszűri a nemkívánatos elmozdulásokat, ha a fényképezőgépet O.I.S.-szel nem rendelkező L-bajonettes objektívvel használják.

 

A Live View Composite (kompozit élőkép) funkcióval a fényképezőgép előre beállított időközönként oldja a zárat és nagy fényerő mellett szintetizálja a képeket egyetlen fotóban. Míg hosszú expozíciós idejű (bulb) üzemmódban az egymást követő képek fényereje összeadódik, itt csak a célalanyt, a képek világosabb részeit érzékeli, és a felhasználó élő kép segítségével gondos szintetizálást végezhet. A funkció nagyon hasznos tűzijáték vagy csillagos égbolt megörökítésénél, ahol a hátteret nem kell erősíteni.

2. Páratlan videoteljesítmény mozifilm minőségű alkotásokhoz

A tükör nélküli hibrid fotó/videó fényképezőgépek élvonalbeli fejlesztőjeként a LUMIX márka rendelkezik a 4K 10-bites videórögzítésre képes fényképezőgépek legnagyobb választékával. A termékcsalád legújabb tagja a LUMIX S5, amely 4K 60p/50p 4:2:0 10-bites és 4K 30p/25p 4:2:2 10-bites belső rögzítésű felvételekre is alkalmas, akár 30 perces időtartamban. Ezenfelül 4K 60p/50p 4:2:2 10-bites HDMI kimenetet is biztosít. A 4K 30p/25p 4:2:0 8-bites belső felvételek időkorlát nélkül rögzíthetők. A fényképezőgép támogatja a HDMI-csatlakozáson történő RAW videokimenetet ATOMOS NINJA V rögzítőre, és egy jövőbeni firmware-frissítéssel a C4K videofelvételt is (részletek a 6. fejezetben érkeznek majd).

 

A dinamikus tartomány azt a fényerő tartományt jelöli, amelyet a digitális fényképezőgép képes kezelni. A LUMIX S5 14+ fokozatú dinamikus tartományt biztosít, amely gyakorlatilag megegyezik a Panasonic filmkészítő kamerái által kínálttal, hogy mindent pontosan rögzíthessen a sötét és világos terekben egyaránt. A színhűség és bőrszín pontos megjelenítése kulcsfontosságú a filmkészítők számára. A LUMIX S5 a VariCam mozifilm kamerák elismert kolorimetriáját örökölte. A LUMIX S5 V-Log/V-Gamut segítségével örökíti meg a széles dinamikus és színtartományt. A V-Log lapos képeket biztosít, de megőrzi a kép valamennyi színadatát. Ez nagyobb teret enged a kreatív módosításoknak az utómunkálatok során. A LUMIX S5 CMOS képérzékelője széles színkorlátot (V-Gamut) kezel. Ez az S5 optimális színtere, ami szélesebb, mint a BT.2020. A V-Log görbe karakterisztikája a negatív filmet és a V-Gamutot idézi, amely még a filmnél is nagyobb színteret biztosít. 35, a VariCam mozifilm kamerákhoz készített LUTot lehet ingyen letölteni és használni a LUMIX S5 fényképezőgépekkel. Az S1H/S1 V-Log és a GH5/GH5S V-Log L funkciójával készített felvételekhez egyszerűen társíthatók a színtónusok. Olyan praktikus eszközök is rendelkezésre állnak mint a Waveform Monitor és a Vector Scope.

 

A lassú és gyors üzemmóddal lenyűgöző lassított és gyorsított felvételek készíthetők 4K (1-60 fps, 30x gyorsítás és 2,5x lassítás között) vagy FHD (1-180 fps, 60x gyorsítás és 7,5x lassítás között) felbontásban. Az autofókusszal ebben az üzemmódban is éles fókuszban örökíthetők meg az alanyok. Az üzemmód közvetlenül az üzemmód tárcsa segítségével is elérhető.

 

A 4K felbontásban is elérhető HDR (High Dynamic Range) úgy képes megjeleníteni egy kép sötét és világos részeit, ahogyan azt az emberi szem is látja. A kamera a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Photo Stlye]/[Fotóstílus] beállításnál. A HLG Photo üzemmód szélesebb dinamikus tartományt biztosít, hogy a fények és az árnyékok természetesebb kontraszttal jelenjenek meg a képeken. A JPEG/RAW fájlok mellett a HLG fotókat HSP fájlban is el lehet menteni, amelyben a nagy fényerejű jelek tömörített formátumban tárolódnak teljes felbontással (5 888 x 3 312, 16:9-ben). A felhasználók a HLG képeket HDMI-kábeles csatlakozáson keresztül tündöklő színekkel jeleníthetik meg a legújabb HLG-kompatibilis 4K televíziókon vagy egyéb HLG-kompatibilis készülékeken. 

 

A még gördülékenyebb sorozatfelvételekhez a 6K FOTÓ funkció a 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzített 6K sorozatfelvételből kiemeli a legjobb időzítéssel készített képet (4:3 vagy 3:2 képarányban), és körülbelül 18 megapixel egyenértékű nagy felbontású képként menti el, így ragadva meg a vissza nem térő pillanatokat.

 

 

3. Villámgyors és pontos AF valós idejű észlelési technológiával

A LUMIX S5 fotó és videó üzemmódban is rendkívül gyors és precíz autofókuszt biztosít. A kontraszt autófókusz és DFD (Depth From Defocus) technológiák ötvözésével a fényképezőgép mindössze 0,08 másodperc alatt képes az alanyra fókuszálni. A gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítő LUMIX S5 a nagyobb fényérzékenységnek és a képérzékelő optimális kalibrálásának köszönhetően -6EV fényességérzékelési teljesítményt nyújt a Low Light AF üzemmódban. A képérzékelő és objektív közötti, akár 480 fps sebességű kommunikációnak köszönhetően élvezhetik a felhasználók a LUMIX S objektívekkel a villámgyors és rendkívül pontos autofókusz előnyeit. 

 

A LUMIX S5 fejlett mélytanulásos technológiát is alkalmaz, amely képes felismerni a különböző alanyokat: embereket, gyorsan mozgó állatokat köztük a kutyákat, macskaféléket és madarakat is. Embereknél a szemen, arcon és testen túl még a fejet is külön ismeri fel valós időben a rendszer, hogy még pontosabb fókuszálást nyújtson. A fényképezőgép akkor is követi a személyeket, ha gyorsan mozognak, hátat fordítanak, félre döntik a fejüket vagy eltávolodnak. Ugyanakkor a DFD technológiában elért előrelépésekkel az AFC is fejlődött, amely szintén lehetővé teszi, hogy a felhasználók követni tudják az apró vagy gyorsan mozgó alanyokat, és bármikor tűéles képen örökíthessék meg azokat a zár kioldása után.

4. Megbízható teljesítmény és bővíthetőség enged szabad teret a kreativitásnak

A LUMIX S5 kiválóan hordozható, mégis kimagasló teljesítményt és bővíthetőséget nyújt. A fényképezőgép váza magnéziumöntvényből készült, hogy ellenálljon a komoly kültéri igénybevételnek, valamint csepp- és porálló. Az optimálisan elosztott hőelvezető elemek a fényképezőgép külseje felé vezetik a hőt, ami stabil, folyamatos videofelvételt eredményez hosszú időtartam esetén is.

 

A LUMIX S5 fényképezőgép nagy méretű élőképes keresője (Live View Finder - LVF) kimagasló, körülbelül 0,74x nagyítási arányt biztosít. A rendkívül precíz és gyors OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelző 2 360K képpontos felbontást nyújt. Az OLED technológiával az LVF folyamatos, nagy érzékenységű, minimális, 0,005 másodpercnél kisebb késésű képet jelenít meg. A kereső képe körülbelül 20 mm-es távolságból is teljes egészében látható, így szemüveget viselő felhasználók számára is kényelmes.

 

A hátsó kijelző egy 3,0 hüvelykes, bármilyen szögben elforgatható LCD kijelző 3:2 képaránnyal és 1 840K képpontos felbontással. A Frame Maker funkcióval felvétel közben különböző képarányokkal (16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 és 9:16) lehet kompozíciót állítani. A REC Frame Indicator keret jelzi, amikor a fényképezőgép videofelvétel készít.

 

A LUMIX S5 kettő SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik: az egyik foglalat az UHS-I, a másik a nagy sebességű és kapacitású UHS-II (Video Class 90) szabvánnyal kompatibilis. 

 

A felhasználó kényelme érdekében a fényképezőgép akkumulátora hálózatról vagy USB kimenetről is tölthető.

 

A Bluetooth 4.2 kompatibilitás (az ún. BLE: Bluetooth Low Energy) lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett. Ezenfelül a LUMIX S5 beállításai is vezeték nélkül átmásolhatók egy másik S5 fényképezőgépre, ha egyszerre több S5 van használatban. A Wi-Fi 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n.), mellett a Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac) szabványt is támogatja a fényképezőgép. A Wi-Fi biztonságos és stabil adatátvitelt és gördülékeny távvezérlést tesz lehetővé. 

 

 

5. Opcionális tartozékok és szoftverek

A LUMIX S5 felhasználói számos tartozékkal bővíthetik a funkcionalitást és tehetik még kényelmesebbé a használatot. A DMW-XLR1 mikrofon adapter plug-in típusú adapter XLR mikrofonokhoz, amely minőségi sztereó hangfelvételt tesz lehetővé. Ideális szinkronizált hangfelvételek készítéséhez. A külön kialakított gombokkal gyorsan és közvetlenül vezérelhető. MIC, LINE és CONDENSER mikrofonok kapcsolhatók be. A DMW-BGS5 akkumulátoros markolat egy töltéssel 940 kép (élőképes kereső használatával), illetve 3000 kép (energiatakarékos élőképes kereső üzemmódban) készítésére elegendő tápellátást biztosít. Az S5-höz további tartozékok, például távkioldó (DMW-RS2), hálózati csatoló (DMW-DCC17) és állványos markolat (DMW-SHGR1) is kaphatók.

 

A LUMIX Tether szoftver lehetővé teszi az USB csatlakozáson keresztül vezérelt felvételkészítést. A felhasználók PC számítógépről USB-kapcsolaton keresztül vezérelhetik a fényképezőgépüket. A szoftverrel a számítógép képernyőjén visszanézhetők a képek fotózás közben. Élő streameléshez LIVE VIEW üzemmódban használható a LUMIX Tether for Streaming (Beta) szoftver.

 

A LUMIX Sync alkalmazás iOS és Android okostelefonokon és tableteken teszi lehetővé az egyszerű, vezeték nélküli fotóátvitelt. Az alkalmazás segítségével okos készülékekről távvezérelhető a fényképezőgép.

 

6. Jövőbeni firmware frissítés

A további teljesítményfokozás érdekében 2020 végén firmware-frissítés jelenik meg a LUMIX S5-höz. A C4K videofelvétel mellett a firmware támogatja majd az 5,9K (5888x3312) 29,97p/25p, 4K (4128x2176) 59,94p/50p és anamorfikus 3,5K (3536x2656)/50p felbontású HDMI-adatátvitelt ATOMOS NINJA V rögzítőre. Különböző videofelvételi segédek is elérhetőek lesznek: Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment és SS/Gain Operation (SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB). A Fotóstílus új opciókkal bővül: L.MonochromeS és L.ClassicNeo

 

LUMIX PRO

A LUMIX S5 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX falhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak saját országukban, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik (a www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatók a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatók a részvételi feltételek is).

 

LUMIX S5 és Sigma 45 mm F2.8 promóció

Azok a vásárlók, akik 2020. szeptember 30. előtt vásárolnak LUMIX S5 fényképezőgépet, egy 184 000 Ft értékű Sigma objektívért (45 mm F2.8.) regisztrálhatnak. A hibrid médiás alkotók számára kifejlesztett LUMIX S5 full-frame, tükör nélküli fényképezőgép korlátlan kreatív lehetőségeket biztosít az L-bajonettes objektívekkel, és együtt repítik új szintre a képalkotást. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15