Az MP3.com open-source projektje

Tóth Kristóf, 2001. január 17. 22:47
A digitális zene egyik úttörője, az MP3.com úgy döntött, hogy az egyre növekvő MyMP3.com adatbázist és a streaming technológiát bármely érdeklődő fejlesztő vagy cég számára ingyenesen és teljesen szabadon elérhetővé kívánja tenni. A cég szerint ezzel a lépéssel növelhető lesz az internetes zenék kereskedelmi forgalma, és így majd egyre több emberhez jutnak el az új kor technológiái.
Az MP3.com mostani lépésének eredményeképpen ezentúl a cég bármelyik riválisa is hozzájuthat azokhoz a jogokhoz, melyeket az MP3.com a nemzetközi hanglemezgyártókkal folytatott per végén nem kis pénzért, 150 millió (~45 milliárd Ft) dollárért vásárolt meg - kommentálja a bejelentést a ZDNet. Az MP3.com szerint ez a lépés mindenképpen jót fog tenni a digitális zenék elterjedésének, bár én nem tudom, hogy a cégnek hogyan származik majd haszna ebből a műveletből.

Derrick Oien, a cég egyik alelnöke elmondta, hogy az MP3.com mostani lépése része a cég "szabad források szellemében" létrehozott projektjének. A mostani bejelentéssel egyidőben az MP3.com létrehozott egy új fejlesztői hálózatot, mely az MP3DN nevet viseli, és amely arra hivatott, hogy olyan új technológiákat fejlesszen ki, melyek segítik a digitális zenék online kereskedelmét.

Különböző szakértők üdvözölték az MP3.com mostani döntését, hiszen szerintük ez a lépés nagy mértékben előremozdíthatja majd az internetes zenékhez kapcsolódó technológiák fejlesztését és elterjedését, azonban arra is utaltak, hogy a cégnek ezután nem lesz túl könnyű dolga.

"Nehéz kommentálni az MP3.com mostani bejelentését. Minden kezdet nehéz, így az MP3.com féle szabad forrású projektnek van jövője, de nagyon hosszú időbe telhet, mire ebből tényleges előnyökhöz juthat majd mind a cég, mind a felhasználók hada." - nyilatkozta Aram Sinnreich, a Jupiter Media Metrix cég egyik piaci szakértője.

Az MP3.com új fejlesztői hálózatáról idén január 4-én tett először említést, amikor is bejelentették a széleskörű alkalmazásfejlesztő Panja céggel közös együttműködésük első gyümölcsét, egy eszközt, mellyel személyi számítógépek nélkül is letölthetők MP3 zenék az internetről. A cég szóvivői elmondták, hogy a közeljövőben további, a Panja céghez hasonló gyümölcsöző kapcsolatot fognak létrehozni, melynek előnyeit előbb-utóbb mi, a felhasználók is meg fogjuk tapasztalni. Így legyen!

Kulcsszavak: MP3 zene +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50