Kalózbiztos zene az IBM-től

Tóth Kristóf, 2001. január 23. 09:13
A "Kék Óriás" kalózok ellen kidolgozott technológiája képes meggátolni azokat az embereket tevékenységükben, akik a Napster- vagy a Gnutella- szolgáltatásokhoz hasonló eszközöket használnak illegális másolatok terjesztésére. A cég hétfőn jelentette meg a technológia továbbfejlesztett változatát.
A "Kék Óriás" a legöregebb játékosok közé tartozik az úgynevezett digitális jogmenedzselő rendszerek kifejlesztése terén. Ebben a versenyben a cél az, hogy a cégek olyan szoftvereket dolgozzanak ki, melyek tevékenységükben meggátolják, vagy elriasztják az internetről jogtalanul zenéket letöltő kalózokat. Egy 1999-ben végzett felmérés szerint az IBM az új iparágban vezető szerephez jutott.

A Napster megjelenése megváltoztatta az on-line zenei üzletág szabályait és növelte a kockázatot. Az IBM, és a többi versenytárs a Napster-modell előnyös tulajdonságait szeretné megtartani, ugyanakkor a szerzői jogokkal rendelkezőknek csaknem teljes irányítást szeretnének a kezükbe adni, legalábbis ami a zenék, és más médiumok internetes kereskedelmét illeti.

Az IBM új rendszere engedélyezi, hogy a dalokat lemásoljuk, és annyiszor küldjük tovább őket, ahányszor csak szeretnénk, de a másolatokra már bizonyos szigorításokat léptethetnek életbe:

- a lemásolt dal már csak egyszer hallgatható meg,

- csak 30 másodpercet hallgathatunk meg belőle,

- vagy egyáltalán nem játszható le többször.

Az új modell megfelel a kiadóknak is.

"Ha feltételezzük, hogy a Napster jelenlegi állapotában eltűnik, felmerül a kérdés, hogy mi fogja felváltani? Mi most éppen ezt a kérdést válaszoltuk meg." - nyilatkozta Scott Burnett, az IBM Global Media and Entertainment-től.

Az IBM új technológiája olyan lehetőségeket teremt, melyek megszüntetik a jelenlegi állapotokat, csökkenti a kalózmásolatok számát, a vevők pedig, a remények szerint, újra fizetnek majd a zenéért - írja a ZDNET.

A szerzői jogokkal rendelkezők szabadon korlátozhatják az interneten terjesztett anyagok lejátszhatóságát, másolhatóságát, de a technológiai lehetőséget teremt a DVD-nél már bevezetett régiókódok használatára is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50