Internetes csecsemő- és szervkereskedelem

Tóth Kristóf, 2001. január 23. 09:15
Az internet, mint tudjuk, Amerika mellett a korlátlan lehetőségek "hazája", ez azonban persze korántsem jelenti azt, hogy csak jóra lehet használni a webet. Az elmúlt időkben több internetes site-on is feltűntek olyan hirdetések, melyekben például emberi szerveket, csecsemőket, vagy akár bombákat kínálnak fel vételre.
Míg a cyber-kereskedők csak az internetes kereskedelem előnyeit hangoztatják, addig az Egyesült Államokban nagy port kavart egy olyan eset, melyben egy csecsemő ikerpárt "adtak-vettek" az interneten keresztül. Az ügy rámutatott, hogy a virtuális kereskedelem nagyon sok esetben az erkölcstelen üzletek melegágya lehet.

Az említett ügyben egyébként a hat hónapos Belinda és Kimberley nevet viselő ikreket adoptálta egy brit pár, Judith és Alan Kilshaw. Az Egyesült Államokban található internetes kereskedelmi site-on keresztül 8200 fontért (~3.3 millió Ft) "cseréltek gazdát". A legtöbb megkérdezett ember számára az ügy több mint siralmas, szánalomra méltó volt.

"Az internetes emberéletekkel való kereskedelem nagyon nyugtalanító és mocskos jelenség. Mennyire ocsmány dolog az, amikor egy emberi lény árát a bőrszíne, az életkora és egészségi állapota szabja meg." - dühöngött a Daily Mail című napilap újságírója.

Még egy tapasztalatlanabb felhasználónak sem kell sokat szörföznie ahhoz, hogy ráakadjon olyan úgynevezett "Adopt an Angel" szolgáltatásokra, melyek keretében elmaradottabb országokból lehet rendelni gyermekeket. A legtöbb ilyen hirdetés egyébként bulgáriai, kazahsztáni, romániai és ukrajnai csecsemőkre vonatkozik. Az érdekes a dologban, hogy az ilyen internetes csecsemőkereskedelmet nem mindenki ítéli el, hiszen páran azt állítják, hogy ez az egész egy nagyon jól kitalált dolog, hiszen így a szegénységben, nyomorban élő családok gyermekei sokkal jobb otthonokba kerülhetnek, és sokkal jobb életet élhetnek majd.

Egy másik egyre nagyobb forgalmat bonyolító üzletág, az internetes szervkereskedelem. Az egyik internetes árverés-vezető cég (eBay) elmúlt évben tartott aukcióján például 100 ezer dollárért (~30 millió Ft) kelt el egy emberi vese. Emellett pedig szinte bármilyen fegyver, vagy például náci és Ku Klux Klan-hoz tartozó "kegytárgy" is beszerezhető a hálón keresztül.

Az internet ilyen vadhajtásait nagyon nehéz lesz szabályozni, ha egyáltalán lehet valahogy. Az is hátráltatja az ügyben való előrelépést, hogy sok esetben az internetes kereskedelmi tevékenységekben részt vevő polgárok országai is teljesen más szemszögből nézik az eseményeket.

Kulcsszavak: trend onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59