Számítógéppel a szegénység ellen

FeriMesz , 2001. január 31. 07:42
A Világgazdasági Fórumon elhangzottak szerint a számítógépek és az internet az élethez fontos információk terjesztésével előmozdíthatják a szegény országok fejlődését.
Ahhoz azonban, hogy az emberek valóban hasznosíthassák a távoktatás előnyeit, előbb analfabéták által is használható, áram nélkül működő számítógépeket kellene gyártani - mondta Rajendra Pawar számítógépes tudós, az amerikai Carnegie Mellon egyetem munkatársa január 30-án a davosi konferencián.

A fórum minden résztvevője egyetértett abban, hogy az információtechnológia segíthet a szegénység elleni küzdelemben. John Gage, a Sun Microsystems kutatási részlegének igazgatója és Anuradha Vittachi, a Oneworld brit emberi jogi szervezet elnöke több példával is alátámasztotta ezt: az édesanyák telefonon vagy a számítógép segítségével kérhetnének tanácsot beteg gyermekük otthoni gyógyításához. A földművesek a távközlés és internet segítségével értesülhetnének róla, hogy a szállítandó gyümölcs elég magas áron cserél-e gazdát a piacon, így eldönthetnék, érdemes-e beszállítani aznap a városba.

Pawar arra buzdította a Világgazdasági Fórumot (vagyis a világ körülbelül 1000 legnagyobb cégét), hogy segítsék az új számítógépek fejlesztését. Meg kellene könnyíteni a gépekhez való hozzáférést. A számítógépes világtól jelenleg még többnyire elzárt helyekre beszédfelismerésre alkalmas, analfabéták számára is használható számítógépeket kellene eljuttatni. Fontos, hogy ezek áram nélkül is zavartalanul működjenek. Az országok kormányai számára ingyenes műholdas Internet-összeköttetést kellene szolgáltatni. A segélyszervezetek feladata hasznos információkkal teli weboldalak létrehozása és közvetítése a modern kommunikációtól elzárt régiók számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14