Majtényi László ajánlása az internettel összefüggő adatkezelésről

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 5. 11:28
Majtényi László adatvédelmi biztos az internettel összefüggő ajánlásában javasolja a jogalkotóknak, hogy az adatvédelmi törvény módosításával harmonizálják a külföldre történő adattovábbítás szabályozását az Európai Unió adatvédelmi irányelvével.
Majtényi László úgy véli, hogy a közérdekű adatok meghatározott körét közzé- vagy elérhetővé kell tenni elektronikus formában is. Az adatvédelmi biztos azt ajánlja a jogalkotóknak, hogy a kapcsolódó szektorális törvények módosításával gondoskodjanak a kéretlen üzleti célú üzenetekre vonatkozó szabályozás kialakításáról, a forgalmi adatok kezelésének jogszerűvé tételéről és a hackerek elleni védekezés jogi lehetőségeiről. Álláspontja szerint a világháló nem jogmentes terület, de életviszonyaira a jelenlegi szabályok nem mindig alkalmazhatóak.

Majtényi László a szolgáltatók figyelmét arra hívta fel, hogy - miután a birtokukban lévő személyes adatok védelméért, a technikai adatvédelem biztosításáért fokozott felelősség terheli őket – az adatkezelési gyakorlatuk kialakítása során legyenek figyelemmel az adatvédelmi jogszabályokra, tegyék közzé adatvédelmi elveiket és intézkedéseiket, valamint tájékoztassák a felhasználókat a személyes adataik védelmét szolgáló lehetőségekről és teendőkről.

Az ombudsman nézete szerint az új körülmények között az adatvédelmi jog csak a magánszféra és a személyes adatok védelmére szolgáló technológiák alkalmazásával együtt lehet hatékony, ezért javasolja a számítógépes hálózati felhasználók számára, hogy kövessék nyomon a szolgáltatók adatvédelmi politikáját. Majtényi László egyúttal bátorítja a hálózati felhasználókat a magánszféra védelmét biztosító eszközök alkalmazására.

Majtényi László ajánlásában számba veszi az internet adatvédelmi szempontból fontos jellemzőit, amelynek lényege, hogy nyilvánosságából, országhatároktól való függetlenségéből, a közérdeklődésre számot tartó információk terjesztéséből adódó előnyei mellett veszélyeket is rejt, hiszen adatvédelmi, adatbiztonsági szempontból sérülékeny, továbbá jogsértő cselekmények elkövetésére is teret ad.

A közlemény szerint az ajánlás megfogalmazását az internet hazai elterjedésének felgyorsulása, a világháló használatával kapcsolatos új igények és lehetőségek megjelenése, illetve bővülése, a nemzetközi és hazai jogi szabályozás hiányosságai, valamint a világháló használatával kapcsolatban érkezett panaszok és konzultációs kérdések növekvő száma tette szükségessé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36